Inkább a használt holmit keresik a vásárlók, a Jézuska is spórolt karácsonykor

Közzétette a decemberi kiskereskedelmi adatokat a statisztikai hivatal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, VG2023. 02. 06. 12:08
null
London, 2023. január 18. Sajtok között válogat egy vásárló egy londoni ABC-áruházban 2023. január 18-án. A brit statisztikai hivatal szerint a 2022. decemberi infláció 10,5 százalékra mérséklõdött a novemberi 10,7 százalékról, ám az élelmiszerárak, különösen a tejé, a sajté, a tojásé, a lekvároké, a cukoré és a csokoládéé továbbra is emelkednek. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Decemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adatok szerint 4,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal marad el az előző év azonos időszakától – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,3 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,4 százalékkal csökkent, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 11 százalékkal esett vissza, míg az élelmiszer-, ital- és dohányáru-szaküzleteké lényegében nem változott.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,4 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 35, a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben 8,9 százalékkal, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 8,7 százalékkal, a könyv-, számítástechnika- és egyébiparcikk-üzletekben 4,4 százalékkal nőtt, míg a bútor- és műszakicikk-üzletekben 5,3 százalékkal, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben pedig 5,5 százalékkal mérséklődött.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,1 százalékkal apadt.

A december elején kivezetett üzemanyag-ársapka következtében az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumenének növekedése lassult. A teljes hónapban a forgalom volumene 1,3 százalékkal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,1 százalékkal csökkentek.

Forrás: KSH

Az országos kiskereskedelem forgalma a KSH adatai szerint folyó áron 1765 milliárd forintot ért el. Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 14 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Tavaly az év egészében a kiskereskedelem forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 5,3 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,5 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,8 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 24,2 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

 

Új helyett inkább használt

A legutóbbi havi adat, a 2022 novemberi még minimális, 0,6 százalékos növekedést mutatott. Egészen 2021 februárig kell visszamenni az időben, hogy hasonló statisztikát találjunk, mint a decemberi, ami arra utal, hogy egy korszak lezárult a hazai kiskereskedelemben – írja a VG. A lap szerint a visszaesés az élelmiszerek drágulására vezethető vissza, hiszen az infláció a szegmensben meghaladta a 40 százalékot.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet makroelemzési vezetője nem tartja meglepetésnek a decemberi kiskereskedelmi adatokat. Az elemző úgy látja: a forgalomváltozást eddig is csak az üzemanyag-forgalom bővülése tartotta a pozitív tartományban, de ez is változott az ársapka eltörlésével. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az áremelkedés mellett a volumen visszaesése nem járt együtt a bevétel csökkenésével, sőt, e tekintetben jelentős növekedés történt.

A magyarok a mérséklődő reálbérek ellenére sem mondtak le a karácsonyi ajándékozásról, hiszen a nem élelmiszerüzletek forgalma mindössze 0,4 százalékkal csökkent. Az ajándékok között azonban ritkábban fordult elő műszaki cikk, bútor vagy iparcikk, míg a forgalom változása alapján többet ajándékozhattak könyvet, cipőt vagy ruhákat – mutatott rá Regős Gábor. Jelentős növekedés volt a használt cikkeknél (35 százalék) és a gyógyszereknél (8,9 százalék) is. A használt cikkek keresletének emelkedése arra utal, hogy a drágulás miatt erőteljes lefelé vásárlás indult meg.

A kiskereskedelmi forgalom volumenbővülésére akkor lehet számítani, ha a reálbérek ismét növekedni kezdenek. Ez az infláció mérséklődésével párhuzamosan legkorábban a második félévben várható. A kiskereskedelmi forgalom csökkenése az első negyedévben különösen jelentős lehet, tekintettel a magas inflációra és a magas bázisidőszaki értékre

– hívta fel a figyelmet a szakértő.

Virovácz Péter, az ING Bank közgazdásza úgy értékelte az adatokat: rendkívül gyenge teljesítménnyel zárta az évet a kiskereskedelmi szektor 2022-ben, a 4,8 százalékos nyers adat drámaian elmarad a piaci konszenzustól. Rámutatott: az élelmiszer-kiskereskedelem éves bázison 8,3 százalékos visszaesést mutatott (naptárhatással kiigazítva), miközben havi alapon minimális, 0,1 százalékos bővülés mutatkozott. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben az üzletek forgalma 1 százalékos növekedést mutat az előző hónaphoz képest, főként a használtcikk-forgalom 31 százalékos havi bővülésével összefüggésben.

Ezek az üzletek válság idején viszonylag népszerűnek számítanak a relatív jobb ár-érték arány miatt, és úgy tűnik, hogy a tavalyi karácsonyi szezonban még nagyobb népszerűségnek örvendett ez a szegmens

– idézte Virovácz Pétert a VG.

 

Az EU-ban is szenved a kiskereskedelem

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn közzétett jelentése szerint decemberben az euróövezetben 2,7 százalékkal, az Európai Unióban pedig 2,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom novemberhez képest, amikor az euróövezetben és az EU-ban is 1,2 százalékos forgalomnövekedést regisztráltak októberrel összevetésben.

Éves összehasonlításban az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom a novemberi 2,5 százalékos csökkenés után decemberben 2,8 százalékkal esett, míg az EU-ban a novemberi 2,1 százalékos csökkenést követően decemberben 2,5 százalékkal zsugorodott.

Novemberhez képest Szlovákiában nőtt a legnagyobb mértékben, 2,3 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom decemberben, továbbá Ausztriában (1,6 százalékkal) és Romániában (1,3 százalékkal). Havi szinten a legjelentősebben Hollandiában (6,3 százalékkal), Németországban (5,3 százalékkal), illetve Luxemburgban (3,8 százalékkal) mérséklődött.

A múlt év utolsó hónapjában éves bázison Máltán bővült a legnagyobb mértékben, 5,7 százalékkal a forgalom. A második legnagyobb növekedés Romániában volt 5,3 százalékkal, majd Spanyolországban 4,6 százalékkal. A legjelentősebb éves csökkenés Belgiumban volt, 9,2 százalékos, majd Dániában 8,4 százalékos és Svédországban 7,1 százalékos.

Forrás: Eurostat

Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom havi szinten 1 százalékkal csökkent, éves összevetésben pedig 3,9 százalékkal esett decemberben az Eurostat adatai szerint.

Borítókép: vásárló egy londoni áruházban (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.