Kanadában is érződik a válság hatása

Az infláció és a megélhetési költségek növekedése miatt egyre kevésbé bíznak abban a kanadaiak, hogy lesz elég pénzük nyugdíjba vonulni. A felmérések szerint a leginkább az élelmiszereken próbálnak spórolni az emberek Kanadában, és a lakosok hetven százaléka aggódik a pénzügyei miatt – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2023. 02. 10. 9:30
Grocery Prices In Canada Continue To Soar Due To Inflation
People purchase groceries at a grocery store in Toronto, Ontario, Canada on September 22, 2022. Grocery prices in Canada continue to soar due to inflation, rising at fastest pace since 1981. While overall inflation moderated in August, the cost of food purchased from stores was up a staggering 10.8 per cent compared with a year ago. A recent survey found nearly a quarter of Canadians have cut back on the amount of food they purchased within the last year due to high grocery prices. (Photo by Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto) (Photo by Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bank of Montreal éves tanulmányából, amelyet minap tettek közzé, az látszik, hogy az elmúlt két évben növekedett az az összeg, amennyit a kanadaiak meg akarnak takarítani nyugdíjas éveikre. A 2020-as jelentés szerint ez az összeg 1,4 millió dollár volt, ami 2022 végére 1,7 millió dollárra emelkedett. A lakosságnak azonban csak a 44 százaléka bízik abban, hogy ennyi pénzt félre tud tenni, ami tízszázalékos csökkenés 2020-hoz képest. 

Vagyis a kanadaiak több mint fele attól fél, hogy nem lesz elég pénze a nyugdíjba vonuláshoz.

A tanulmány szerint a kanadaiak 22 százaléka tervezi, hogy 60 és 69 éves kora között megy nyugdíjba, ugyanakkor a megtakarításaikat tekintve nem optimisták. A válaszadók legtöbbje az infláció és a megélhetési költségek növekedésével indokolta félelmeit, tízből heten pedig kifejezetten aggódnak amiatt, hogy a gazdasági változások milyen hatással lesznek a pénzügyeikre.

Egy másik kutatásból, a Nanos Resaerch felméréséből még novemberben az is kiderült, hogy a leginkább az élelmiszereken próbálnak spórolni az emberek Kanadában, hívja fel rá a figyelmet a True North kanadai hírportál.

Az árak emelkedése miatt a kanadaiak közel hatvan százaléka olcsóbb márkákra váltott, 25 százaléka úgy döntött, hogy élelmiszert halmoz fel, 17 százaléka pedig étkezéseket hagy ki, mert túl drágának találja az ételt. 

A kutatás szerint a fiatal kanadaiakat érintette ez a leginkább: a 18 és 34 év közöttiek több mint hetven százaléka mondta, hogy olcsóbb élelmiszereket vásárol.

Az élelmiszerárak 2023-ban várhatóan tovább fognak emelkedni. A Dalhousie Egyetem jelentése szerint egy évi 52 ezer dollárt kereső kanadai nagyjából egyheti fizetését veszíti el az árak emelkedése miatt, ha idén is ugyanazokat az élelmiszereket vásárolja, mint tavaly. A jelentés becslése szerint a négyfős családok idén mintegy 16 200 dollárt költenek majd élelmezésre.

Ahogy arról a V4NA is beszámolt, a megélhetési költségek emelkedésével párhuzamosan drasztikusan megemelkedett a jótékonysági szolgáltatások iránti kereslet is az észak-amerikai országban, láthatóan a kanadaiaknak egyre több segítségre van szükségük a megélhetéshez. 

Az Ipsos év eleji felmérése szerint a lakosok 22 százaléka szándékozik jótékonysági szolgáltatásokat igénybe venni, ami a tíz hónappal korábbi 14 százalékhoz képest jelentős növekedést jelent.

Az éhezésről szóló jelentés szerint a Food Banks Canada arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban több kanadai kereste fel az élelmiszerbankokat, mint valaha. Például 2022 első kilenc hónapjában az élelmiszerbankokhoz fordulók száma 24 százalékkal nőtt 2021 azonos időszakához képest.

Borítókép: Többen az élelmiszereken próbálnak spórolni (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.