Varga Mihály: Magyarország a helyreállítási források nélkül növelte gazdasági teljesítményét

Az elmúlt tíz éveben egymillió új munkahely jött létre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 14. 10:14
VARGA Mihály
Budapest, 2023. január 30. Varga Mihály pénzügyminiszter beszél a minisztériuma és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem gyakornokok fogadásáról szóló együttmûködési megállapodásának aláírásán a Pénzügyminisztériumban 2023. január 30-án. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország gazdasága erősödött tavaly is, 4,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai össztermék teljesítménye – jelezte Varga Mihály pénzügyminiszter az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését megelőzően magyar újságíróknak. 

Mint mondta, az európai bizottság hétfőn közzétett téli gazdasági jelentéséből kiderült, hogy az elhúzódó orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciók ellenére is növekedési fázisban maradt a magyar gazdaság tavaly. 

Noha a tavalyi év utolsó negyedévében valamelyest csökkent is a magyar növekedési lendület, az európai átlag fölött tudott maradni – emelte ki. 

Gyors gazdasági kilábalásról beszélhetünk, hiszen a koronavírus-járvány utáni időszakhoz hasonlóan, Magyarország a háború, a növekvő energiaárak és a brüsszeli szankciók ellenére is erőteljesebb, 4,6 százalékos növekedést tudott felmutatni, mint a 3,6 százalékos növekedést elért unió egésze

 – fogalmazott a pénzügyminiszter.

Magyarország annak ellenére növelte gazdasági teljesítményét, hogy továbbra sem jutott hozzá a neki járó helyreállítási forrásokhoz. A miniszter hozzátette, Magyarország további gazdaságpolitikai lépések meghozatalával azon dolgozik, hogy elkerülje a visszaesést. Elmondta azt is, hogy a foglalkoztatás továbbra is Magyarország gazdasági teljesítményének stabil alapját jelenti, 

az elmúlt tíz éveben egymillió új munkahely jött létre, a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,7 milliót, a munkanélküliségi ráta az egyik legalacsonyabb Európában, 4 százalék körüli.

A Pénzügyminisztérium, az MTI-hez eljuttatott közleményében az európai versenyképességgel összefüggésben rámutatott: ha Európa nem cselekszik, végképp lemaradhat az amerikai és az ázsiai kontinens mögött. A sokszorosára drágult energia mellett működő európai cégek ugyanis nem lehetnek versenyképesek a világpiacon – mondta, hozzátéve, a helyzetet rontják az amerikai gazdaságvédelmi lépések is, amelyek hátrányosan megkülönböztetik az Európában gyártott elektromos autókat.

Varga Mihály kiemelte: a kiindulópont az uniós forrásokhoz való egyenlő és kiszámítható hozzáférés minden tagállam számára. 

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszél a minisztériuma és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem gyakornokok fogadásáról szóló együttműködési megállapodásának aláírásán a Pénzügyminisztériumban 2023. január 30-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.