Jól jön majd még a januári esővíz

Kedvezően alakult eddig az időjárás a mezőgazdasági termelés szempontjából. Miközben szinte egész Európát szárazság jellemezte az év első hónapjában, itthon bőséges volt az égi áldás – írta a Vg.hu. Annak érdekében ugyanakkor, hogy az előttünk álló hónapokban se okozzon gondot az aszály, a lehullott csapadék minél nagyobb részét meg kell őrizni. A lap cikke szerint a vízügyi szakemberek ennek érdekében országszerte eddig mintegy ötvenmillió köbméter vizet tartottak vissza.

2023. 03. 03. 6:05
null
Pátka, 2023. január 23. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) munkatársai a Pátkai-tározónál 2023. január 23-án. Ezen a napon elkezdődött a Velencei-tó vizének pótlása a tározóból, mivel a tó január 20-i reggeli vízállása 85 centiméter volt, ami 45 centiméterrel van a téli minimum üzemvízszint alatt, vagyis jelenleg 11,47 millió köbméter víz hiányzik belőle. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem panaszkodhatnak idén a magyar gazdák a csapadékhiányra – írta a Vg.hu. A múlt évi, történelmi mértékű aszályt követően jelentős csapadékmennyiség hullott januárban, a vízügyi szakemberek pedig gőzerővel dolgoznak azon, hogy az égi áldásból minél nagyobb mennyiséget lehessen eltárolni a későbbi szárazabb időszakokra.

A lap cikke szerint az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) eddig mintegy ötvenmillió köbméter vizet tartott vissza.

A vízügy szakemberei országosan számos tározót nyitottak meg és töltenek fel, a belvizes területekről pedig csak annyi vizet eresztenek le, amennyire mindenképp szükség van. Az aszály elleni küzdelmet emellett az új víztározók is segítik majd, amelyekből több tucat már a tervezési fázisban van.

A vízkészletek megőrzésének – a tározók feltöltése mellett – jelenleg a medertározás az egyik leghatékonyabb módja, így a vízügy részéről elsődleges feladat a csatornarendszerek tározási kapacitásainak maximális kihasználása, a csatornák feltöltése és szinten tartása.

 Erre hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is. A köztestület és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) még a múlt évben indított közös kezdeményezést az OVF-fel azért, hogy télen a lehető legtöbb vizet lehessen betározni. A szakmai szervezetek mindennek segítése érdekében a hajdúnánási térségben összegezték a többletvizek visszatartása során tapasztalt problémákat.

A felmérés tanulságai alapján a termelők, az önkormányzatok és a vízügy szoros együttműködésére van szükség ahhoz, hogy a lehető legtöbb vizet lehessen elosztani egy adott területen. A vízi létesítmények rendeltetés­szerű üzemeltetéséhez pedig megfelelő finanszírozási háttérre is szükség van.

A NAK tájékoztatása szerint a vízbiztonsághoz puffervízterekre van szükség, amelyek megteremtésében az állam mellett a termelőknek is fontos szerepük van. A gazdáknak emellett törekedniük kell arra is, hogy javuljon a termőterületek vízmegtartó képessége, amit a megfelelő tápanyag-gazdálkodással, a tömörödés és az erózió elleni védekezéssel tudnak elősegíteni. 
Miközben a hazai termőföldek többségének vízkészleteit feltöltötték a decemberi és januári esőzések, Európa legnagyobb gabonatermelő vidékein továbbra is szárazság uralkodik. Az aszály hatásai majd tavasszal jelentkezhetnek, amikor megindul a növényi fejlődés, a csapadékhiány ugyanis hatással lesz a növények fejlődésére.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat körképe szerint az átlagosnál akár ötven százalékkal is kevesebb csapadék hullott a Pireneusi-félsziget egyes részein, Franciaország déli, Olaszország északnyugati, Németország és Bulgária déli részén, illetve Törökországban nagy területen.

Ukrajna és Oroszország európai területének középső és déli területeire is a csapadékhiány a jellemző. Eközben a Kárpát-medencében, Horvátországban és Szlovéniában az átlagos mennyiséget több mint ötven százalékkal meghaladta a lehullott csapadék.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.