Szén-dioxid-mentes átállására törekszik Kína

Kína az üvegházhatású gázok legnagyobb kibocsátójává vált 2006 óta. Ugyanakkor a kormányzat elkötelezte magát, hogy 2030-ra eléri a szén-dioxid-kibocsátás csúcsát, 2060-ra pedig a zéró semlegességet – olvasható az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében.

Magyar Nemzet
2023. 03. 28. 10:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kína mintegy 12 milliárd tonna szén-dioxid-kibocsátásért felel évente, amely a világ kibocsátásának közel egyharmada, ezáltal a világ legnagyobb kibocsátója az üvegházhatású gáznak. Az Enerdata tavaly kiadott éves jelentésében látható, hogy a kínai szénfelhasználás elérte az ötmillió gigawattóra energiatermelést, amely hatvan százalékban felelt a Kínában felhasznált energiamennyiségért. Ugyanakkor az EIA – az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége – 2021-ben kiadott jelentése bemutatta, hogy a szénfelhasználás közel kétszer annyi károsanyag-kibocsátással jár, mint a gázfelhasználás, amely alátámasztja a kínai vezető szerepet az üvegházhatású gázok kibocsátásában – olvasható az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében. 

A kínai Országos Népi Kongresszus által nemrégiben közzétett jelentésből kiderült, hogy Kína jelenleg a világ széntermelésének több mint felét előállító és elégető országa, miközben a hatékonyabb fogyasztást és a jövőben korszerűbb technikák alkalmazását tűzte ki célul. Ezeknek az eléréshez hozzájárul, hogy a Kínai Energia Portál számításai szerint a megújuló energiaforrások öt százalékponttal növekedtek az elmúlt tíz év során, így a kínai energiatermelés több mint 25 százalékáért felelnek. A legnagyobb kitettséggel a vízenergia rendelkezik, amely a megújuló energiaforrások portfóliójának több mint felét adja. 

Azonban az elmúlt tíz évet tekintve a szél- és napenergia, illetve a biomassza energiatermelése közel tízszeresére növekedett, amely mutatja a kínai kormány elköteleződését a megújuló energiaforrások bővítésében.

Kína megújuló energiaforrásokra való áttérésre irányuló erőfeszítései a 2000-es évek elején kezdődtek. Ezt képviselte a „2000-2015 Main Points of Development Planning of New Energy and Renewable” törvény, amely 2015-re kitűzte, hogy az ország energiafelhasználásának két százaléka megújuló energiából származzon. Majd ezt követően számos törvény született, amely támogatta a megújuló energiaforrásokat, közülük elsődlegesen a vízenergia-kapacitások bővítését. Ennek köszönhető, hogy 2015-re a kínai energiafelhasználás közel húsz százaléka a vízerőművek által generált energiából származott. Részben a vízenergiának köszönhető, hogy a Bloomberg számításai szerint az elmúlt tíz év során Kína dominálta a tiszta energiába fektetett beruházások globális mértékét, amely a 2021-ben elérte a 266 milliárd dollárt. Azzal szemben, hogy a kínai gazdaság elsődlegesen a fosszilis nyersanyagokra – különösen a szénfelhasználásra – támaszkodik, elkötelezett a megújuló energiaforrások bővítése érdekében. A közeljövőben várhatóan szélesedik a megújuló energiaforrások portfóliója és hasonlóan a szél- és napenergia, illetve biomassza növekedéséhez, elterjednek a hidrogén- és szén-dioxid-leválasztási és tárolási technológiák.

Kína erősíti a szén-dioxid-mentes átállást
Forrás:  Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány

Az elemzésben olvasható, hogy Kína hosszú távú célja az, miszerint 2060-ra szén-dioxid-mentessé váljon. Ez az ambiciózus cél a része az ország azon ígéretének, hogy 2030-ra eléri a szén-dioxid-kibocsátás csúcsát és 2060-ra a szén-dioxid-semlegességet. 

Ezáltal a következő években a kínai kormány várhatóan folytatja a szén és további fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, amely fenntartja a globális károsanyag-kibocsátás mértékét, de 2030-tól kezdődően várhatóan csökken a kibocsátás. Kína egyedülálló átállása a szénmentes energiatermelésre fontos fejlemény a globális energiaágazatnak. Bár az országnak még mindig kihívásokkal kell szembenéznie a szénfüggőség csökkentése terén, Kína megújuló energiaforrások iránti elkötelezettsége és ambiciózus szén-dioxid-semlegességi célkitűzése pozitív lépéseket jelent egy tisztább és fenntarthatóbb jövő felé.

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Sputnik via AFP/Danil Aikin)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.