Recessziótól nem kell tartani a Pénzügyminisztérium államtitkára szerint

Az elmúlt két év gazdasági növekedését úgy sikerült elérni, hogy közben az Európai Unió országai által meghatározott helyreállítási pénzek Magyarországra még nem érkeztek meg.

Magyar Nemzet
Forrás: Index2023. 04. 20. 8:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az általános gazdasági elvek szerint az inflációt csökkentő lépésekről leszögezhető, hogy negatívan hatnak a gazdasági növekedésre. A magyar kormány előtt nem kisebb a kihívás, minthogy a lehető legnagyobb gazdasági növekedés mellett, a lehető legradikálisabban le kell törnie az inflációt – mondta az Indexnek Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Az államtitkár az Indexnek kiemelte: az elmúlt két év gazdasági növekedését úgy sikerült elérni, hogy közben az Európai Unió országai által elhatározott és meghatározott helyreállítási pénzek – ez pont azt hivatott segíteni, hogy a járvány miatt kialakult gazdasági válságból az országok gyorsan és hatékonyan kilábaljanak – Magyarországra még nem érkeztek meg.

Brüsszel nem segített abban, hogy a gazdasági nehézségekből gyorsabban kijöjjünk. Joggal feltételezhetjük, a növekedési számok látványosabbak lettek volna, ha a pénzek megérkeznek

– összegezte az államtitkár, majd hozzátette: a tavaly kirobbant háború, majd annak következtében kialakult energiaválság és magas inflációs környezet tovább fékezte a gazdasági növekedést. 

A Pénzügyminisztérium államtitkára az interjúban kitért arra, hogy 

számos elemző az európai országokban recessziót vár, de Magyarországon ez a helyzet nem áll fenn. A kormányzat 1–1,5 százalékos növekedéssel számol, és úgy számol, az ország növekedésében ez lehet a legalacsonyabb érték.

Tehát innentől kezdve újból visszatérhetünk a 4 százalék körüli növekedési pályára. 

Ha azt feltételezzük, hogy a továbbiakban minden külső körülmény adott lesz, akkor az látható, hogy az idei év tartogatja a legnagyobb kihívást. „Egyszerre kell megőrizni azt az optimális állapotot, hogy a gazdaság növekedési pályán maradjon, és emellett radikálisan le kell törnünk az inflációt. Ezt a kettős célt egyszerre elérni nehéz feladat” – fogalmazott az Indexnek.

Az egy számjegyű infláció a cél, és ezt továbbra is tartjuk. Emellett olyan célzott intézkedések kellenek, amelyek abba az irányba mutatnak, hogy a gazdasági szereplők érezzék, az optimális növekedésnek helye, illetve tere van.

Tóth Tibor kitért a vállalatok energiaracionalizálásra felhasználható támogatásokra is. „A cégek a legnagyobb problémának az elszálló energiaárakat emelték ki. Értelemszerűen, ha ezekkel a forrásokkal energiaracionalizálást hajtanak végre, az már egy óriási segítség nekik” – nyilatkozta lapunknak.

Az államtitkár szerint a másik ilyen kardinális pont a külföldi beruházások (FDI) ütemének fenntartása. „A tavaly elért 6,5 milliárd eurós FDI-érték abszolút rekord. Az előzetes várakozások szerint idén remélhetőleg egy újabb rekord lesz – annak ellenére, hogy gazdasági nehézségekkel küzd egész Európa, és háború dúl a kontinens keleti felén. Ez lehetővé teszi, hogy a hazai és a külföldi vállalkozások egymást kölcsönösen fejlesztve berobbantsák az ország gazdaságát a jövőre” – húzta alá.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.