Tovább emelkednek az élelmiszerárak Európában

Nemcsak az alapanyag- és energiaárak emelkedése miatt drágulnak folyamatosan az élelmiszerek Európa-szerte, hanem a nagyvállalatok is táplálják az inflációt – derül ki egy friss elemzésből.

V4NA
2023. 04. 22. 14:38
Paella,:,Spanish,Cuisine,On,The,Street
paella, spanyol étel Fotó: Negnut
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban és Spanyolországban tovább folytatódik az élelmiszerárak emelkedése, miközben súlyos megélhetési válság tombol az egész Európai Unióban – írja a Bloomberg, amely két nemzeti étel, a francia coq au vin és a spanyol paella fogásokon keresztül mutatja be az élelmiszerár-növekedést. 

A francia coq au vin, vagyis a vörösboros kakas elkészítéséhez szükséges legfontosabb élelmiszerek ára márciusban 15,4 százalékkal, több mint 19 euróra emelkedett az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest – derül ki a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a mezőgazdasági és táplálkozási minisztérium adataiból. 

Franciaország a legnagyobb baromfifogyasztó az EU-ban. A hagyományos étel fő alapanyagának számító csirke, kakas ára mintegy 18 százalékkal, a sárgarépáé 33,5 százalékkal, a vajé 23,9 százalékkal drágult. De az étel egyik legfontosabb alapanyaga, a bor ára is 8,4 százalékkal emelkedett. 

Franciaországban az INSEE statisztikai hivatal adatai szerint márciusban 15,8 százalékkal kellett többet fizetni az élelmiszerekért, mint tavaly ilyenkor, ami miatt a lakosság több mint fele kénytelen lemondani bizonyos dolgokról.  

Eközben a spanyol paella ételhez használt legfontosabb alapanyagok ára is megugrott – derült ki a Bloomberg havi Paella-indexéből, amely a spanyol nemzeti statisztikai intézet adatain alapul. A spanyolok jellegzetes ételének elkészítése most 18,5 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt. Az olívaolaj ára 32,1 százalékkal ugrott meg, míg a zöldségek és hüvelyesek ára 27,8 százalékkal nőtt éves szinten, havi szinten pedig 5,7 százalékkal. A rizs ára 22,1 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest. 

A Fiatal Gazdák Spanyol Agrárszövetsége további áremelkedésre figyelmeztet a tavalyi aszály miatt várható olívaolajhiány miatt, mivel a terméshozamok már így is jelentősen csökkentek Spanyolországban, a világ legnagyobb olívaolaj-termelőjében. 

Az élelmiszerárak növekedésében azonban nemcsak a növekvő energia- és alapanyagárak, valamint a termelési költségek megugrása játszott közre, hanem a nagyvállalatok is – derült ki a Unite, a legnagyobb brit magánszektorbeli szakszervezet kutatásából, amely több száz vállalat beszámolóit elemezte. 

A kutatás rámutat, hogy a szupermarketek, az élelmiszeripari gyártók és a hajózási társaságok azon több száz nagyvállalat között vannak, amelyek javították nyereségüket és megvédték a részvényesek osztalékát az elmúlt időszakban, amivel további áremelkedést okoztak, miközben a megélhetési válság miatt a munkavállalóknak az elmúlt évszázad legnagyobb életszínvonal-csökkenésével kellett szembenézniük. 

A Londoni Értéktőzsdén jegyzett 350 legnagyobb vállalatot vizsgáló elemzés kimutatta, hogy az átlagos haszonkulcs a 2019 első félévi 5,7 százalékról 2022 első félévére 10,7 százalékra emelkedett. 

Ez azt jelenti, hogy a jelentésben szereplő cégek átlagos haszonkulcsa 2022 első félévében 89 százalékkal ugrott meg 2019 első félévéhez képest. 

Az Egyesült Királyságban a Tesco, a Sainsbury’s és az Asda 2021-ben együttesen 3,2 milliárd font nyereséget ért el, ami majdnem a duplája a járvány előtti szintnek – derül ki az Unite 170 oldalas jelentéséből. Az olyan globális élelmiszeripari gyártók, mint a Nestlé, szintén növelték a nyereséget és az árrést az elmúlt 18 hónapban. 

A jelentés szerint a magasabb haszonkulcsok a nagyvállalatok „hallgatólagos összejátszásának” az eredményei, ami több száz termék és szolgáltatás árát növeli, mivel az áremelkedések áthárításával védik magukat a magasabb nyersanyagköltségek hatásaitól. 

Borítókép: A paellához használt alapanyagok ára is jócskán megugrott egy év alatt (Fotó: Shutterstock)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.