Tovább zuhant a kiskereskedelem forgalma

Több száz termék ára csökkent, ám ez egyelőre nem fékezte meg a forgalom visszaesését.

Magyar Nemzet
2023. 04. 06. 8:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén februárban 10,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint is az előző év azonos időszakához képest – ezt a statisztikai hivatal közölte csütörtök reggel, amelyről a Világgazdaság számolt be

Az eggyel korábbi, tehát januári adat még csak azt mutatta, hogy a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,9, naptárhatástól megtisztítva 4,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A decemberi statisztikából az derült ki, hogy éves alapon 4,8 százalékkal csökkent az országos kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adatot tekintve, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékos volt a mínusz. 

Vagyis hiába a boltok több száz terméknél alkalmazott, akár harminc százalékot is elérő árcsökkentése, egyelőre ennek semmi hatása: nem tudta fékezni a kiskereskedelmi forgalom csökkenését. 

Igaz, ehhez hozzá kell tenni, hogy az árcsökkentés gyakorlata márciusban volt a legelterjedtebb, de már februárban is sorra jelentették be a boltok az árak mérséklését. 

 A statisztikákból az is kiderült, hogy az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1310 milliárd forintot ért el. Ez januárban 1333 milliárd forint volt. Azért azt hozzá kell tenni, hogy hagyományosan az év első két hónapja a leggyengébb kiskereskedelmi szempontból.

Februárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 14,5 százalékkal volt kisebb az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.