Atomenergetikai fejlesztések Romániában

Az Egyesült Államok, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Arab Emírségek akár 275 millió dollárral is támogathatják a romániai fejlesztést.

null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Atomenergetika fejlesztések indulnak Romániában. Joe Biden amerikai elnök a G7-csúcson közölte: az Egyesült Államok, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Arab Emírségek akár 275 millió dollárral is támogathatják a romániai kisméretű moduláris reaktorok (SMR) projektjét. Klaus Johannis román államfő üdvözölte a bejelentést. A projektet az amerikai Exim Bank és a Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság négymilliárd dollárral támogatná. Bukarestben nemrég avatták fel azt az SMR-típusú atomreaktor-szimulátort, amelyet az egyesült államokbeli NuScale vállalat bocsátott a Bukaresti Műszaki Egyetem rendelkezésére.

Jelen állás szerint Románia a világon elsőként fogja alkalmazni az SMR amerikai technológiáját. Az első romániai moduláris reaktorok 2029-ben léphet működésbe.

 A Nuclearelectrica román állami vállalat, a NuScale és az E-Infra tavaly májusban írt alá egyetértési megállapodást írt alá arról, hogy az amerikai cég a dél-romániai Doicesti község egykori hőerőművének helyén építi meg első moduláris atomreaktorát.

Közben több mint duplájára – csaknem 3300 MW-re – emelné beépített termelési kapacitását a Nuclearelectrica. A tizenkétmilliárd eurós fejlesztés részeként korszerűsítik a cernavodai atomerőmű egyes blokkját, s ugyanott két új reaktort helyeznek majd üzembe. Románia az amerikai Exim bank hárommilliárd dolláros hiteléből készül megépíteni a harmadik és negyedik blokkot. 

– Atomenergetikai beruházások nélkül a fenntartható gazdaságra való átállás költségei nagyon megnőnének – idézte a Maszol erdélyi portál Cosmin Ghitát, a román állami vállalat vezérigazgatóját. 

Az atomenergiának fontos szerepet szánnak abban, hogy Románia, vállalásának megfelelően 2030-re 55 százalékkal csökkentse a szén-dioxid-kibocsátásának a mennyiségét a 2005-ös szinthez képest. Fontos célkitűzés az importfüggőség csökkentése is. Románia jelenleg energiaszükségletének 20,8 százalékát fedezi importból. A Nuclearelectrica nemrég szerződést kötött a Kazatomprom kazah állami atomenergia vállalattal urán koncentrátum szállítására, amelyet a Brassó melletti Földváron lévő üzemben dolgoznak fel, mielőtt a cernavodai erőműbe kerül.

Az év elején az atomenergia terén folytatott együttműködés bővítéséről  állapodott meg Franciaország vezetésével tizenegy európai uniós tagország. A Franciaország, Magyarország, Románia, Bulgária, Csehország Horvátország, Finnország, Hollandia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia támogatják az új, főleg innovatív technológiára épülő nukleáris fejlesztéseket, valamint a már meglévő erőművek működését.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.