Mozgalmasan indult a viharszezon

Nem kezdődött eseménytelenül az országos jégkármérséklő rendszer idei szezonja. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint már áprilisban több esetben szükség volt a talajgenerátorok munkájára. A leghosszabb ideig Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegyében kellett működtetni a berendezéseket.

Magyar Nemzet
2023. 05. 13. 12:00
Spring,Hail,In,The,Girl's,Hand
1095039347 Fotó: Shvoeva Elena Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korán kezdődött az országos jégkármérséklő rendszer idei szezonja. A szokásostól eltérően, már április végén számos esetben volt szükség a talajgenerátorok működésére – írta meg a Vg.hu a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adataira hivatkozva. A lap cikke szerint az április 24. és május 7. közötti időszak időjárása eltért a korábbi hetekben tapasztaltaktól, a csapadék eloszlása igencsak szélsőséges volt. Több területen hullott jelentős mennyiségű csapadék, ami mellett nagyobb térségek maradtak szárazon. 

Összességében az Alföld nagy részén szárazabb, míg a Dunántúlon és az északi országrészben csapadékosabb volt az időszak. A NAK szerint bár erre az időszakra még nem jellemző a viharok kialakulása, ebben az évben több jégveszélyes zivatar és négy szupercella alakult ki az országban, így a talajgenerátorokat nyolc napon is be kellett kapcsolni.

A középső országrészben átlagosan 18-19 órán át kellett működtetni a berendezéseket, a leghosszabb ideig azonban Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében és Zala vármegyében volt szükség a viharkár elleni védekezésre. 
Nem csak hazánkban alakult szélsőségesen az időjárás: a határainkon túl több országban okoztak problémát a kialakult heves zivatarok, illetve az azokat kísérő, nagyobb méretű jég. Április 24-én Bulgáriában és Olaszországban, míg április 28-án Franciaországban és Németországban hullott nagyobb mennyiségű és méretű jég.
Az országos jégkármérséklő rendszer immár hatodik éve működik hazánkban.

A rendszer előnyeit jól jelzi, hogy míg 2017-ben – az utolsó évben, amikor még nem működött az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer –, összesen 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdálkodók, addig 2021-ben csupán 39 ezer hektárt ért jégkár.

Az ország 986 pontjáról – 219 auto­mata és 767 manuális talajgenerátor segítségével – ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több tízmilliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd. 

A múlt évben az április 15. és szeptember 30. közti védekezési szezonban 99 napon, összesen 212 091 órán át volt szükség a generátorok működésére, amihez az Agrárminisztérium a Kárenyhítési Alapból évi legfeljebb 1,5 milliárd forintot biztosított. 

A köztestület számításai szerint a rendszerre fordított minden forint mintegy 33 forint termelési értéket óv meg, éves szinten ez ötvenmilliárd forint megmentett termelési értéket jelent.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.