Ezeket kell tudni a nyári munkavállalásról

Tizennyolc éves kor alatt a szülő írásos hozzájárulása is kell a munkavégzéshez.

Magyar Nemzet
2023. 06. 12. 10:54
diákmunka
20210623 Szombathely Diákmunka a Fedett Uszoda és Termálfürdőben. Képen: Baráth Klaudia Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe Fotó: Szendi Péter/ Vas Népe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összefoglalta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, hogy mit érdemes tudnia annak a diáknak, aki nyári munkát szeretne vállalni. Közlésükben felidézik: a munka törvénykönyve szerinti általános szabály, hogy az vállalhat munkát, aki már elmúlt 16 éves. Nyári szünet alatt ez a korhatár 15 év.

 

Munkaviszonyt írásba foglalt munkaszerződéssel lehet létesíteni, amelynek tartalmaznia kell az alapbért és a munkakört is, azonban 18 év alatt a szülő írásos hozzájárulása is szükséges a munkavégzéshez és a szerződéskötéshez. 

 

A munkaviszony létesítését legkésőbb a munkába lépésig kell jelenteni az adóhatóságnak.

A két legnépszerűbb terület diákmunka szempontjából a turisztikai és a mezőgazdasági szektor. Ezek esetében egyszerűsített foglalkoztatásnál idénymunka esetében ugyanazzal a munkáltatóval legfeljebb évi 120 munkanapra, alkalmi munka esetében legfeljebb öt egymást követő napra, ugyanakkor egy hónapon belül legfeljebb 15 napra, éves szinten pedig legfeljebb 90 napra létesíthető jogviszony. Itt is jelentenie kell a foglalkoztatónak az adóhatóságnak, ezzel létre is jön a jogviszony. Ebben az esetben nem kötelező a munkaszerződés megkötése, de a munkavállaló kérheti, hogy foglalják írásba a szerződést. 

 

A fiatalokra speciális szabályok érvényesek, éjszakai munkát nem végezhetnek, rendkívüli munkaidő sem rendelhető el, napi munkaidejük legfeljebb nyolc óra lehet, 16 évesnél fiatalabb munkavállaló esetében hat óra.

 

Amennyiben napi nyolc órát dolgozik egy diák, úgy havonta legalább bruttó 232 ezer forint illeti meg, ami középfokú végzettséget vagy szakképesítést igénylő munka esetében legalább 296 400 forint (ide nem értve az egyszerűsített foglalkoztatást).

A munkavégzés nem veszélyeztetheti a diákok egészségét, testi épségét, illetve az egészséges fejlődését. A munkáltatónak oktatás keretében gondoskodnia kell arról, hogy a diák munkába álláskor és a foglalkoztatás teljes időtartama alatt rendelkezzen az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteivel, megismerje a szükséges szabályokat.

A kormány tíz éve töretlen sikerrel hirdeti meg a nyári diákmunkaprogramot, amelyben idén 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak – nyilatkozta nemrégiben Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat-szerzését.

A kormány a program tíz éve alatt eddig több mint 267 ezer tanuló, hallgató foglalkoztatását támogatta mintegy 27 milliárd forinttal. A kabinet döntésének köszönhetően a 25 év alattiak zsebében, tekintettel az szja-mentességükre, több pénz maradhat, az összeg elérheti a 142–181 ezer forintot.

A diákok munkavégzésére vonatkozó részletes tájékoztatók megtalálhatóak az Munkavédelem Foglalkoztatás- Felügyelet weboldalán.

Borítókép: A fiatalokra speciális szabályok vonatkoznak (Fotó: Vas Népe/Szendi Péter)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.