Hankó Balázs: Brüsszel diszkriminál, mikor a magyar kutatókat kizárja az Erasmus- és Horizont-programokból

Cél, hogy Magyarország 2030-ra Európában az első tíz, a világon pedig az első huszonöt leginnovatívabb ország közé kerüljön. Ennek érdekében jött létre az intézkedéscsomag, amely 2010-hez képest megkétszerezi a kutatók és a szabadalmak számát, a felsőoktatásban pedig akár négyszer ennyi találmányt is eredményezhet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 14. 11:07
HANKÓ Balázs
Budapest, 2023. június 12. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsõoktatásért felelõs államtitkára felszólal az innovációs és tudományos eredmények gazdasági hasznosításának elõsegítése érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló vitában az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. június 12-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kreativitás a nemzeti jövőképesség záloga – mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az innovációt elősegítő, a napokban megszavazott törvénymódosításokat ismertetve az államtitkár elmondta: az innováció társadalmi-gazdasági hozzáadott értéket teremt. Cél, hogy Magyarország 2030-ra Európában az első tíz, a világon pedig az első huszonöt leginnovatívabb ország közé kerüljön. Ennek érdekében az Akadémiával közösen kidolgoztak egy intézkedéscsomagot, amely 2010-hez képest megkétszerezi a kutatók és a szabadalmak számát, a felsőoktatásban pedig akár négyszer ennyi találmányt is eredményezhet. 

Jelenleg a kkv-k harmada innovál, cél, hogy ez az arány a felére emelkedjen.

Hankó Balázs ismertetése szerint az innovációs program kulcsszavai: asszociáció, hatás és mérés, azaz fontos a kutatás és a gazdaság közötti kapcsolatok, továbbá a társadalmi-gazdasági hatást kiváltó – tehát nem öncélú – újítások gyarapítása, valamint a folyamatok monitorozása, mérése. A kilencpontos intézkedéscsomag fókuszált stratégiája három plusz egy irányt jelöl ki: egészséges élet, digitalizáció, zöldátállás – azon belül energetika és agrárium –, továbbá védelem, biztonság.

A csomag fontos eleme a magyar kutatás nemzetköziesítése. 

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat szeptember elsejétől Magyar Kutatási Hálózat lesz, és létrejön a Nemzetközi Innovációs Ügynökség.

A cél, hogy megkönnyítsék az ötlet szabadalommá válását, majd pedig üzleti eredményességét, a profit termelését – emelte ki az államtitkár.

Hankó Balázs az M1 csatornán elmondta: a százhúsz éve született Neumann János matematikusról, a számítógép egyik feltalálójáról elnevezett program célja az is, hogy minél több fiatalt bevonjon a kutatás-fejlesztésbe. Ennek érdekében biztosítják a kutatói életpályát, a szabadalmi díjat hetvenöt százalékkal csökkentik, a szabadalmak doktori fokozatot eredményezhetnek, a kkv-k forrásbevonását pedig a tőkévé konvertálható kölcsön lehetősége segíti.

Tudományos innovációs parkok létesülnek, ahol a kutatás, az egyetemi szféra és a gazdaság szereplői találkozhatnak, együttműködhetnek. Továbbá támogatják, hogy minél több ipari egyetemi tanszék jöjjön létre. Hankó Balázs leszögezte, Brüsszel diszkriminál, kettős mércét alkalmaz, amikor a magyar kutatókat elzárja az Erasmus- és a Horizont-programok forrásaitól, továbbá ez Európa érdekeivel is ellentétes, hiszen a magyar kutatók eredményei is az uniót erősítik.

Borítókép: Hankó Balázs (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.