Így kerülik meg az olajvállalatok a szankciókat + videó

Az olajszankciók megbuktak. Oroszország új kínai és indiai vásárlókat talált, amelyek a beszerzett energia egy részét tovább értékesítik Európába. Az oroszok így többet exportálnak, mint a háború kezdete óta bármikor, a kínaiak és az indiaiak olcsóbb energiával működtetik gazdaságukat és közvetítői hasznot tesznek zsebre, a számlát pedig az európaiak fizetik.

Magyar Nemzet
2023. 07. 01. 8:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy energiavállalatok olyan pimasz módon kerülik meg a szankciókat, hogy az felveti kérdést: a nyugati politikusok vajon tényleg meg akarják ezt az egészet akadályozni? 

– Hónapok óta nyilvánvaló, hogy az olajszankciók megbuktak. Oroszország új kínai és indiai vásárlókat talált, amelyek a beszerzett energia egy részét tovább értékesítik Európába. Az oroszok így többet exportálnak, mint a háború kezdete óta bármikor, a kínaiak és az indiaiak olcsóbb energiával működtetik gazdaságukat és közvetítői hasznot tesznek zsebre, a számlát pedig az európaiak fizetik – mondta a közösségi oldalára feltöltött videós bejegyzésében Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte: az viszont, hogy mindez technikailag hogyan zajlik, eddig nem volt teljesen világos.

A Financial Times egy friss elemzésében azonban az orosz vámhatóság exportnyilvántartási adataiból összesítette, hogy melyik tíz vállalat vette a legtöbb üzemanyagot Oroszországtól az elmúlt négy hónapban.

– Az eredmények azt mutatják, hogy a kereskedők nagyobb része egyszerűen áthelyezte a székhelyét egy olyan országba, ahol a nyugati hatóságok nem érik utol. A legnagyobb vásárló például az orosz Lukoilhoz köthető Litasco volt, ami korábban Svájcban működött, de tavaly áttelepült Dubajba. Sokatmondó, hogy a tíz legnagyobb vásárlóból nyolcat nem rég alapítottak és Szingapúrban, Kínában, vagy az arab országok valamelyikében vannak bejegyezve – ismertette a szakértő. 

A maradék kettő viselkedése még abszurdabb. Ezek a vállalatok továbbra is Svájcban működnek és az exportnyilvántartás szerint továbbra is nagy mennyiségű orosz üzemanyagot vásárolnak – egyes szállítmányok esetében az árplafon fölötti áron – de egyszerűen letagadják az adatok hitelességét. A nyugati hatóságok pedig nem igazán tudnak mit kezdeni a helyzettel, hiszen nincs olyan saját, hiteles adatforrásuk, ami alapján az energiakereskedők ellenében érvelhetnének.

– De ha lenne, akkor sem állna érdekükben eljárást indítani. Mivel Európa továbbra is importra szorul, amit a jelenlegi feszes üzemanyagpiacon máshonnan aligha lehetne kielégíteni, éppen a szankciók megkerülése teszi lehetővé az ellátás biztosítását. Ráadásul senkinek sincs kétsége afelől, hogy abban a pillanatban, amikor az eljárás ötlete felmerülne, az Európában maradt két vállalat is azonnal szedné a sátorfáját. Így minden marad úgy, ahogy van: Oroszország exportál, az új ázsiai vevők és az élelmes energiamultik nyerészkednek, Európa pedig fizet – tette hozzá Hortay Olivér. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.