Kevesebben utaznak az idei szezonban a horvát tengerpartra a jelentős drágulás miatt

Akár harminc százalékkal is drágábbak helyenként a szállások.

Magyar Nemzet
Forrás: BAMA2023. 07. 05. 8:00
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly drágulás tapasztalható Horvátországban, s ez a drágulás már veszélyezteti a turisztikai idényt – írja a BAMA.

„A horvátországi áremelések komolyan veszélyeztetik az idei turisztikai szezont”, hívta fel a figyelmet Marko Primorac horvát pénzügyminiszter, aki így reagált azokra a sajtóértesülésekre, miszerint az idegenforgalmi ágazat rohamos drágulása miatt a vártnál kevesebben érkeztek eddig nyaralni az országba. 

„Mikor azt hallom, hogy emelkednek itt az árak, ez elfogadhatatlan. Be kell vallanom, hogy bizonyos értelemben aggódom miatta” – tette hozzá a pénzügyminiszter, aki kitért rá, hogy nem látja indokoltnak a drágulást, ugyanis a zágrábi kormány támogatja az energiaárakat és számos szolgáltatást és termék áfáját is csökkentette. Mint mondta, 

rövid távon hasznot és bevételt hoz a drágulás, de hosszú távon nagyon nemkívánatos hatásai lehetnek.

A szezon előtti becslések szerint egy-egymillió magyar és cseh turistára számítottak,  s Baranyából is sok nyaraló választotta déli szomszédunkat, amit most keresztülhúzhat a drágulás. 

Tavaly a legnépszerűbb célpont Crikvenica volt, amelyet Vir, Rovinj, Porec, Medulin, Rab, Zadar, Makarska, Vodice is követett a sorban. 

Az elmúlt időszakban a horvát és a külföldi média a horvát idegenforgalmi ágazat érezhető drágulásáról írt, ami szerintük már a szállásfoglalások és a külföldről érkező vendégéjszakák számának visszaesését okozta és okozhatja.

Egy nemrégiben hazatért pécsi férfi a BAMA-nak elmondta, hogy egy háromeurós (1125 forint) gombóc fagyi mellett egy 32 centiméteres pizza 18 euróra (6750 forint) is rúghat, és egy olcsó ebédért egy személyre, akár 14 eurót (5250 forint) is fizethetünk. 

A szállásárak is drágultak, helyenként harminc százalékkal emelkedtek tavalyihoz képest. Az egyik horvát beszámoló szerint a makarskai riviérán (hagyományos horvát nyaralóhely) júniusban a turisták és a vendégéjszakák száma is hat százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Január elsején Horvátország belépett a schengeni és az euró övezetbe, ez azt jelenti, hogy a határátkelőket megállás és ellenőrzés nélkül vehetik igénybe az utazók, a kunát pedig euró váltotta fel. Akinél maradt a régi valutából, azt pedig költségek nélkül idén beváltják a horvát bankok, a horvát posta, az állami pénzügyi intézet. Akinél még maradt még kuna, az a nyaralása alatt beválthatja, ha a horvát tengerparton vakációzik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.