Regionális pénzügyi központtá válna hazánk

Nagy Márton a Bank of China elnökével találkozott.

Magyar Nemzet
2023. 07. 07. 14:50
Financial Conduct Authority recieves less complaints about banks
UK-ECONOMY-BANKS Fotó: JONATHAN NICHOLSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínai útján Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter találkozott Liu Jinnel, a Bank of China elnökével, továbbá a magyar–kínai kapcsolatok fontosságára tekintettel a tárgyalásra Pekingbe utazó Li Kexinnel, a Bank of China Magyarország vezérigazgatójával. Az 1912-ben alakult pénzügyi intézmény a világ negyedik legnagyobb bankja, Magyarországon 1997 óta van jelen – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A megbeszélés kapcsán a miniszter kiemelte, hogy 

 

Magyarország regionális pénzügyi központtá kíván válni, amely hídfőállást jelenthet a kínai pénzintézetek számára is. 

 

Hozzátette, hogy a jüan és a kínai befektetések világgazdasági szerepe egyre meghatározóbb, Kína globális pénzügyi pozíciója pedig folyamatosan erősödik. Hangsúlyozta, hogy hazánk kiváló kapcsolatokat ápol az országban már működő kínai bankokkal, a Bank of China, a China Construction Bank Corporation, a China Development Bank, valamint az Asian Infrastructure Investment Bank képviseleteivel.

A felek megvitatták a magyar–kínai gazdasági kapcsolatok legfontosabb kihívásait, a széles körű pénzügyi és gazdasági kapcsolatok aktuális helyzetét, valamint az együttműködés bővítésének lehetséges irányait, amelyek közül kiemelkedik a befektetésekhez kapcsolódó finanszírozás területe.

Kína hazánk kiemelt partnere: az FDI állomány három százaléka köthető kínai befektetésekhez, a kereskedelemben a 9. legmeghatározóbb ország, miközben a kínai vállalkozások 16 ezer magyar család megélhetését biztosítják – világít rá a GFM közleménye.

Borítókép: A Bank of China a világ negyedik legnagyobb bankja (Fotó: Europress/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.