A vártnál is jobban teljesített a magyar külkereskedelem

Az export volumene 3,9 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 1,3 százalékkal csökkent májusban, így az egyenleg 1,4 milliárd euróval javult.

Magyar Nemzet
2023. 08. 08. 11:20
null
Debrecen, 2023. február 3. Az épülõ BMW-gyár Debrecenben 2023. február 2-án. A BMW Group 400 hektárnyi területen építi fel az autógyárat, amely évente mintegy 150 000 gépkocsi gyártására lesz képes. A termelés 2025-ben kezdõdik, itt készül majd a tisztán elektromos meghajtású modellek számára kifejlesztett NCAR architektúrára épülõ Neue Klasse modellgeneráció alapító tagja. A mintegy 400 milliárd forintos beruházással több mint ezer új munkahely jön létre a városban. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban a kivitel volumene 3,9 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 1,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az aktívum 1,1 milliárd euró volt, az egyenleg 1,4 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal a második becslésében, ami negyvenmillió euróval kedvezőbb lett az első becslésnél is.

Áprilishoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 4, az importé 0,3 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,1 százalékkal nőtt, a behozatalban 5,2 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A cserearány 5,6 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 3,1, a dollárral szemben 5,7 százalékkal erősödött – írta a Világgazdaság.

Ami a részleteket illeti, a gépek és szállítóeszközök 2022. májusi áron számított kivitele 9,1 százalékkal nagyobb lett, behozatala nem változott.

A közúti jármű árucsoport exportvolumene közel negyedével, importvolumene kismértékben nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene kivitelben és behozatalban pár százalékkal emelkedett. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene alig változott, míg importvolumene több mint negyedével nőtt. Az általános rendeltetésű ipari gép árucsoport forgalma a kivitelben kismértékben emelkedett, a behozatalban nem változott az előző év azonos időszakához képest. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 4,9 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumennövekedéséhez, míg a behozatali oldalt nem befolyásolta.

A feldolgozott termékek exportvolumene 2,9, importvolumene 5,9 százalékkal kisebb lett. A mindkét oldali volumencsökkenést a vas és acél, valamint az egyéb fémtermék árucsoport forgalma befolyásolta, rajtuk kívül az exportoldalon még a gumigyártmány, az importoldalon pedig a szakmai, tudományos, ellenőrző műszer és készülék forgalma is meghatározó volt. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 0,9 százalékponttal mérsékelte a teljes forgalom volumennövekedését, míg az importban 2,3 százalékponttal járult hozzá a teljes volumencsökkenéshez.

Az energiahordozók exportvolumene 21, importvolumene 14 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A forgalomnövekedés a kivitelnél a kőolaj és kőolajtermék, a behozatalnál a természetes és mesterséges gáz volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes forgalomváltozás ütemét exportban 0,9 százalékponttal növelték, importban a csökkenés mértékét 1,8 százalékponttal mérsékelték.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 9,3, a behozatalé 2,3 százalékkal kisebb lett. A volumencsökkenést exportban és importban is főként a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumencsökkenés a teljes exportra 0,7 százalékpontos mérséklő hatást gyakorolt, míg az importcsökkenés ütemét 0,1 százalékponttal fokozta.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 2,8 százalékkal nagyobb, míg az onnan érkező behozatalé 4,9 százalékkal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 1,1 milliárd euróval javult, 1,7 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 77, az import 69 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.
Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 7,7, míg a behozatalé 7,6 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 279 millió euróval javult, 620 millió eurós passzívumot mutatott.

Borítók: Debrecen, épülő BMW-gyár (Fotó: Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.