Dilemma előtt Németország

A német gazdasági miniszter szerint vagy eladósodnak, vagy elveszítik az iparukat.

Magyar Nemzet
2023. 08. 09. 10:00
Federal Minister of Economics Habeck visits solar park
03 August 2023, Schleswig-Holstein, Klein Rheide: Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen), Federal Minister for Economic Affairs and Climate Protection, stands between solar modules during his visit to the Klein Rheide solar park. Habeck visited the biodiversity-promoting Agri-PV plant as part of his summer tour in his constituency of Flensburg-Schleswig. Photo: Marcus Brandt/dpa (Photo by MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: MARCUS BRANDT / DPA /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajban van Németország: a német statisztikai hivatal már májusban arra figyelmeztetett, hogy az ország recesszióba került, és azóta egyre aggasztóbb adatok érkeznek. Az ipari termelés júniusban másfél százalékkal csökkent az előző havihoz képest, pedig az elemzők csak félszázalékos visszaesésre számítottak. Az elmúlt hónapokban számos cég döntött az elvándorlás mellett, és egy friss kutatás szerint a még Németországban működő vállalatok csaknem felének konkrét tervei vannak a kitelepülésre. Sokatmondó, hogy az IMF módosította kilátásait, és már az idei év egészére visszaesést jósolnak. Ez nemcsak Németországnak, de egész Európának nagyon rossz hír – fejtette ki közösségimédia-oldalán Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának vezetője. 

A német gazdasági miniszter elismerte, hogy az adatok nem jók, és elmondta, hogy országa öt nehéz év előtt áll, amelyek súlyos terheket jelentenek majd az embereknek. 

Robert Habeck szerint a fő problémát az okozza, hogy a német ipar korábban túlzott mértékben az olcsó orosz gázra támaszkodott. Az alternatívát – Habeck szerint – a zöldenergia jelenti, amihez új beruházások kellenek. Mivel azonban a kamatok magasak, és a finanszírozás drága, a vállalatok a fejlesztések helyett inkább olyan országokba települnek át, ahol beruházások nélkül is olcsó energiához jutnak.

A miniszter rámutatott, hogy ha a kormány nem lép, nagyon gyorsan elveszíti az ipari bázisát. Habeck szerint ezért Németországnak – a saját adósságszabályait megszegve – egy nagy hitelcsomagot kellene felvennie, és abból finanszírozni a vállalatok zöldberuházásait.

A javaslattal két fő probléma van Hortay Olivér szerint. Ahogy fogalmaz: egyrészt álságos, mivel Habecknek és a német kormánynak megkerülhetetlen szerepe van abban, hogy az energiaárak elszabadultak. 

A háborút követően a miniszter még a teljes és azonnali orosz energiaembargó mellett érvelt, és azt mondta, hogy Németország felkészült a gázszállítások leállítására. Egy éve szó szerint úgy fogalmazott, hogy „a német cégek nem fognak csődbe menni a magas energiaárak miatt, egyszerűen időben abba kell hagyniuk a termelést” – idézi fel az elemző. Szerinte most pedig, hogy a folyamat ténylegesen megtörténik, Habeck úgy csinál, mintha az eseményekre nem lett volna ráhatása.

A mások gond a javaslattal Hortay Olivér szerint az, hogy a hitelfelvétel legfeljebb időben elnyújtaná, de nem akadályozná meg Németország versenyképességének csökkenését. Hiába állnának át a német vállalatok a hidrogénre, a technológia belátható időn belül nem lesz olcsóbb, mint a vezetékes orosz gáz vagy az atomerőművekben megtermelt villamos energia. 

Habeck elképzelései – például, hogy Kanadában előállított zöldhidrogént cseppfolyósítanak és szállítanak Németországba – a jelenlegi kilátások alapján soha nem lesznek versenyképesek, és ezzel az iparvállalatok is tisztában vannak.

– Nincs mese: az ideológiavezérelt intézkedések árát meg kell fizetni. A német energiapolitikának elsősorban nem hitelekre, hanem szemléletmódváltásra van szüksége. Minden egyes euró, amit a kormány arra költ, hogy az olcsó energiaforrásait drágábbra cserélje, az ablakon kidobott pénz. A fordulatra ráadásul mielőbb sort kellene keríteni, mert az elhibázott döntések következményeit nemcsak a németek, de egész Európa megszenvedi – vélekedik az elemző. 

Borítókép: Robert Habeck német gazdasági miniszter (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.