Itt a nagy jogosítványkörkép

Mindenhol drága a környező országokban a vezetői engedély megszerzése.

Magyar Nemzet
2023. 08. 27. 12:20
null
20230308 Debrecen Beültünk egy tanulóvezető órájára megnézni. Hajdu Kristóf oktató és Veres Zsuzsa tanulóhoz. Fotó: Czinege Melinda CZM Hajdú-Bihari Napló Fotó: Szabadföld/Németh András Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A környező országok mindegyikében jelentős összeget kell fizetni a jogosítványért, és akadnak furcsaságok is bőven. Romániában például meg is lehet vásárolni a jogsit, ha a megfelelő összeget a kesztyűtartóba helyezzük. A horvát árak brutálisak, Ukrajnában bár olcsóbb, de körülményesebb a jogsi megszerzése – derül ki a Világgazdaság körképéből.

A cikk felidézi az itthoni helyzettel kapcsolatban: a tervek szerint a 2024–2025-ös tanévtől ingyen szerezhetnek B kategóriás jogosítványt a középiskolások Magyarországon, ami jelenleg – feltéve, ha az összes vizsga, az egészségügyi, az elméleti és a gyakorlati is elsőre sikerül – 360-370 ezer forintba kerül.

Romániában legkevesebb 230 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül a B kategóriás jogosítvány megszerzése, a kiadás azonban a kétszeresére is ugorhat, ha a pályázónak nem sikerül egy év alatt sikeresen vizsgáznia. Van példa korrupcióra is. Számos romániai nagyvárosban nem egyszerű sikeresen vizsgázni, legtöbbször a rendőrök nem megengedőek. Még mindig előfordul azonban, hogy szó szerint megvásárolható a jogosítvány a belügyi alkalmazottak körében tetten érhető korrupció miatt.

Szlovákiában idén átlagosan 10-15 százalékkal emelkedett a járművezetői igazolvány megszerzésének ára, Pozsonyban 1100 euró körül mozog a tarifa, az ország többi részén pedig 750 és 900 euró közötti összeget kérnek. 

Ukrajnában ugyan olcsón lehet jogosítványhoz jutni, a folyamat azonban nehézkes. A képzés költsége a régiótól, az autósiskolától és a gyakorlati órák számától függ. Az elméletet gyakran online tanítják, ami általában 1000 hrivnyával (9500 forinttal) olcsóbb, mint a jelenléti oktatás. Az elméleti rész elsajátításának költsége régiótól függően 4-7 ezer hrivnya (38–67 ezer forint). A gyakorlati rész minimális (20 óra), alap (30 óra), standard (40 óra) fokozatra oszlik. Összességében véve a legdrágábban, 22 600 hrivnyáért (216 ezer forintért) Mikolajivban lehet jogosítványt szerezni, Kijevben 22 400 hrivnya (214 ezer forint), Dnyiproban 21 540 hrivnya (206 ezer forint) az átlagár.

A legmélyebben a horvátoknak kell a zsebükbe nyúlni: délnyugati szomszédunkban ugyanis egy B kategóriás vezetői engedély az ország bizonyos részein akár 1400 euróba, vagyis több mint félmillió forintba is kerülhet. Az eltérő árak a különböző autóiskolák óradíjaiból adódnak, amelyen a Tengermelléken általában magasabbak, mint az ország többi részén.

A B kategóriás járművezetői engedély megszerzése Szerbiában sem olcsó mulatság. Az ottani egyhavi nettó átlagbért kell érte kifizetni, a nettó minimálbérnek pedig több mint a kétszeresét. Általában az autósiskolák árjegyzéke alapján a teljes költség 80–100 ezer dinárt tesz ki, ami megközelítőleg 300 ezer forintot jelent. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Szabad Föld/Németh András Péter)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.