A közel-keleti konfliktus az egész világot megrázhatja

Több forgatókönyvet is felvázoltak a Bloomberg közgazdászai a lehetséges következményekről.

2023. 10. 13. 13:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael deklarálta, hogy a Gázai övezetben a Hamász felszámolása a célja. Ha Irán közvetlenül is beszáll a háborúba, az olajár 150 dollárig szaladhat fel, a globális GDP egy százalékponttal 1,7 százalékra zuhanhat, az infláció 1,2 százalékponttal emelkedhet. A Bloomberg közgazdászai három forgatókönyvet vizsgáltak meg. Az első azon alapul, hogy a fegyveres konfliktus a Gázai övezetre korlátozódik. A másodikban már bevonódnak a szomszédos államok – Libanon és Szíria is –, így Irán és Izrael között egyfajta proxy árnyékháború törne ki. A legpesszimistább variáció szerint Izrael és Irán között közvetlen háború törne ki. Mindhárom szcenárió drágább olajhoz, magasabb inflációhoz, lassabb gazdasági növekedéshez és a tőzsdék, árupiacok fokozott volatilitásához vezet – ismertette a Világgazdaság. 

A cikk emlékeztet arra, hogy a közel-keleti konfliktus az egész világot megrázhatja, mivel a régió kulcsfontosságú energiaszállító és fontos hajózási útvonal. Az 1973-as arab–izraeli háború, amely olajembargóhoz és az ipari gazdaságokban évekig tartó stagflációhoz vezetett, egyértelmű példa erre.  

A világgazdaság jelenlegi helyzete meglehetősen sebezhető, éppen csak lábadozik az orosz–ukrán háború által súlyosbított inflációs hullámból. Egy újabb háború egy energiatermelő térségben ismét lángra lobbanthatja az inflációt. 

A tágabb értelemben vett következmények az arab világban kiújuló zavargásoktól kezdve a jövő évi amerikai elnökválasztásig terjedhetnek, ahol a benzinárak kulcsfontosságúak a választói hangulat szempontjából.

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2023/10/zuhanorepulesbe-kerul-a-vilaggazdasag-ha-az-egesz-kozel-kelet-langba-borul

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.