Bankkártyatípusok (X)

A bankkártya rendkívül gyakran használt fizetőeszköz, amelynek típusait ugyanakkor ehhez mérten kevesen ismerik. A kártyák több szempont mentén kategorizálhatók: azon túl, hogy egy bankkártyáról az arra kötött szerződés alapján megállapítható, hogy betéti vagy hitel típusú kártya-e, megkülönböztethetők felhasználó, felhasználhatóság, kibocsátási cél, megjelenés, valamint az adatok tárolásának módja alapján.

2023. 10. 09. 22:00
Close In Of Sales Assistant In Retail Shop With Customer Paying Using Contactless Payment Credit Card NFC
Close In Of Sales Assistant In Retail Shop With Customer Paying Using Contactless Payment Credit Card NFC Fotó: SouthWorks
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki a felhasználó?

Amennyiben felhasználói kör szerint szeretnénk kategorizálni a bankkártyákat, beszélhetünk lakossági/privát kártyáról vagy vállalati business/corporate kártyáról. Előbbi esetében a magáncélra használható kártya tulajdonosa természetes személy, míg utóbbi esetében a kártyatulajdonos egy jogszabályban meghatározott vállalkozás, annak vezetői, valamint alkalmazottai, akik a kártyát a társaság hivatalos költségeinek fedezésére használhatják.

 

Hogyan használható fel?

Felhasználhatóság alapján 5 alkategóriába sorolhatjuk a bankkártyákat: az előre fizetett kártyák esetében a kártyabirtokos egy, a kártyakibocsátó részére előre kifizetett összeg erejéig használhatja a kártyát. Amennyiben az összeg felhasználásra kerül, egyes kártyák újratölthetők, míg mások eldobhatók. Ezzel szemben hazánkban a legnépszerűbb bankkártya (felhasználás szempontjából) a betéti kártya, amely az arra nyitott bankszámla egyfajta kulcsaként funkcionál. Ezen felül beszélhetünk hitelkártyákról is, amelyek esetében a kártya a bank és a kártyabirtokos által szerződésben meghatározott hitelkerethez kapcsolódik, amely nyilvántartása egy hitelszámlán zajlik. 

A hitelkártya használatakor a kártyabirtokos kölcsönt kap a banktól, amelyről a bank meghatározott időközönként számlakivonatot küld a birtokosnak, aki általában szabadon dönthet arról, hogy tartozását egy összegben vagy részletekben kívánja visszafizetni. 

Beszélhetünk továbbá terhelési- és többfunkciós kártyákról is. A terhelési kártyák esetében a koncepció hasonlóan épül fel, mint a hitelkártyák esetében, azonban itt a birtokosnak egy összegben kell tartozását visszafizetni a bank által megszabott határidőig, illetve egy ilyen bankkártya esetében a bank nem határoz meg felső határt az igénybevehető összeg kapcsán. Végezetül, amennyiben egy bankkártya többfunkciós, az imént felsorolt sajátosságok közül akár többel is rendelkezhet.

 

Mit látunk?

Kártyáinkat akár külső jegyek alapján is megkülönböztethetjük. Amennyiben egy bankkártya dombornyomott, elektronikus és kézi kártyalehúzóval történő vásárlások esetében egyaránt használható. Emellett beszélhetünk gravírozott kártyákról is, amelyek esetében a rajta szereplő karakterek nem emelkednek ki a kártya síkjából, így azok hagyományos környezetben nem használhatók.

 

Hogyan tárol adatokat?

Bankkártyáink fizetőeszközként bizonyos banki adatokat is tároló eszközként funkcionálnak. Ezen adatokat egy mágnescsíkon vagy egy arra szolgáló chipen őrzi a fizetőeszköz. A mágnescsík a kártyabirtokosra vonatkozó adatokat tárolja, a kártya hátlapján elhelyezkedve. Ezzel szemben a chipkártyák integrált áramkörös kártyaként funkcionálnak, azaz olyan biztonsági funkciókkal van ellátva, amely nemcsak a kártyabirtokos adatait tárolja, de azok megegyezését le is ellenőrzi a vásárláskor egy arra megadott PIN-kód segítségével.

 

Ikermárkás- és szponzor kártyák

Ezen két kártyafajta a speciális kibocsátású bankkártyák közé tartozik. Ikermárkás egy bankkártya akkor, ha annak kibocsátója a bank, valamint egy másik profitorientált szervezet. Ebben az esetben a kibocsátók további járulékos szolgáltatásokat, például kedvezményeket nyújtanak. A szponzorkártyák szintén ikermárkás kártyáknak minősülnek, azonban esetükben a bankon kívüli kibocsátó fél egy nonprofit szervezet, akihez a lebonyolított forgalom előre meghatározott százaléka kerül.

További hasznos pénzügyi információkért, illetve tanácsokért érdemes ellátogatni a Magyar Nemzeti Bank edukációs platformjára, a Pénzügyi Navigátorra.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: GettyImages)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.