Booking-botrány: kész a versenyhivatal jelentése

Lezárta gyorsított ágazati vizsgálatát az online szállásközvetítési és szálláspiacon a Gazdasági Versenyhivatal. A hatóság a jelentéstervezetében több javaslatot fogalmazott meg: többek között megtiltaná az árversenyt akadályozó szerződési gyakorlatokat, valamint javítana a szállásadók helyzetén a nyárihoz hasonló, tömeges piaci problémák hatékony kezelésében. Az érintett piaci szereplőknek harminc napjuk van a tervezet véleményezésére.

2023. 10. 20. 10:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus végén indított gyorsított ágazati vizsgálatot az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Az eljárás megindítását nagyszámú piaci panasz előzte meg a legmeghatározóbb nemzetközi közvetítő, a Booking.com hazai szállásadó partnereitől. A hatóság feltérképezte az érintett piacok járványt követő versenyfolyamatait, a szállásközvetítők szerződési feltételeit és gyakorlatát.

A turisztikai szektor a magyar nemzetgazdaság egyik húzóágazata: a bruttó hazai termék (GDP) több mint egytizedét produkálja, mintegy négyszázezer embernek ad munkát. A kiemelt gazdasági jelentőségű ágazat, valamint a hazai szereplők versenyképességének fenntartása, illetve élénkítése érdekében a hatóság több jogalkotási javaslatot fogalmazott meg jelentéstervezetében. Így a versenyhivatal – nemzetközi példákat követve – azt javasolja a jogalkotónak, hogy az online szálláshely-közvetítés szereplőinek tiltsa meg az úgynevezett árparitás-rendelkezések alkalmazását.

Az árparitás-kikötések lényege a következő: a szállásadóknak – ha szeretnének megjelenni egy szállásközvetítő platformon – vállalniuk kell az oldal üzemeltetőjénél, hogy az online felületen megadott áraiknál olcsóbban a saját honlapjukon vagy más szállásközvetítő felületeken sem értékesítik a szobáikat. Ez azonban a GVH elemzése alapján gátolja a különböző értékesítési csatornák hatékonysági versenyét, illetve a szállásközvetítők közötti jutalékversenyt. 

Azaz: végső soron magasabb szállásárakat eredményezhet a fogyasztóknak. A versenyhatóság ezért – hasonlóan több uniós országhoz, mint például Franciaországhoz, Ausztriához, Olaszországhoz és Belgiumhoz – az ilyen megállapodások teljes jogszabályi tiltását javasolja.

A nemzeti versenyhatóság emellett a szállásközvetítőknek azt is javasolja, hogy tegyék átláthatóvá a platformjaikon a keresési találatok rangsorolásának szempontjait. A szolgáltatók ugyanis gyakran előbbre sorolják azokat a szállásadókat, amelyek magasabb jutalékot fizetnek nekik – ezt azonban nem mindig adják érthető, észlelhető módon a fogyasztók tudomására. Emiatt éppen azok a szálláshelyek kerülhetnek hátrányosabb helyzetbe (a találati lista végére), melyek az alacsonyabb jutalékszint miatt alacsonyabb árakat ajánlanának a fogyasztóknak. A rangsorolással kapcsolatos információk érthető, egyértelmű, átlátható megjelenítése tudatosabb fogyasztói döntéseket eredményezhet, amely serkenti a szálláshelyek közötti versenyt – emelte ki a hatóság.

Végezetül a versenyhatóság javaslatot tett, hogy a szállásadók a jövőben hatékony panaszrendezési megoldásokat vehessenek igénybe, tekintettel arra, hogy az idei nyáron sokakat érintett a fizetési probléma. A mostani vizsgálat feltárta, hogy a felek közötti tárgyalási és szerződéses viszonyok egyenlőtlenek. A megállapodások rendszerint ugyan részletes szabályokat tartalmaznak a szállásadók szerződésszegéseinek kompenzációra, jogkövetkezményeire – azonban nélkülözik mindezeket a platform oldalán történő esetleges mulasztásokkal kapcsolatban. A versenyhatóság szerint változtatni kellene a szerződések feltételein, a panaszkezelési mechanizmuson, a jogkövetkezményeknél pedig érvényesíteni kellene a kölcsönösséget.

A jelentéstervezetet a GVH nyilvános társadalmi konzultációra bocsátotta a honlapján. A piaci szereplők harminc napig tehetnek észrevételeket. A határidőt követően a nemzeti versenyhatóság a gyorsított ágazati vizsgálat eredményéről készített jelentést, a beérkezett észrevételek összefoglalását, valamint – ha kérik – az észrevételeket teljes terjedelemében is közzéteszi a honlapján. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.