Ennek a tejterméknek az ára csökkent a legnagyobb mértékben szeptemberben a boltokban

Szeptemberben megállt a nyerstej felvásárlási árának csökkenése, és az előző hónaphoz képest már szolid emelkedést mértek a piacon. A fogyasztói árak tekintetében a trappista sajt mutatta a legnagyobb mértékű árcsökkenést az előző hónaphoz mérve.

2023. 10. 22. 11:40
tejtermék, vásárlás, árfigyelő, árak, bolt, élelmiszer Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptemberben 153,57 forint volt Magyarországon a nyerstej egy kilogrammra vetített országos termelői átlagára, ami egyszázalékos emelkedés az előző havi értékhez képest – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) friss piaci jelentéséből, amelyről a Világgazdaság számolt be. A beltartalmi értékek javultak, a fehérjetartalom 0,06, a zsírtartalom pedig 0,03 százalékponttal emelkedett, és mivel az alapár változatlan maradt, az átvételi árak minimális növekedése gyakorlatilag ezen értékek gyarapodásának köszönhető.

A szeptemberi nyerstej-átlagár így is húsz százalékkal maradt el az előző év azonos hónapjának átlagárától, a januári rekordárnál pedig csaknem harminc százalékkal alacsonyabb. 

A nyerstej felvásárlása szeptemberben az előző havi mennyiséghez képest négy, a 2022. szeptemberihez pedig 3 százalékkal volt kevesebb. A nyerstej kiviteli ára – szintén egy kilogrammra vetítve – 163,54 forint volt idén szeptemberben. Ez az ár az előző havihoz képest négy százalékkal emelkedett, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 26 százalékkal csökkent. 

Az exportár így hat százalékkal volt magasabb a belföldi termelői átlagárnál. Az áremelkedés, és a hazai felvásárlás csökkenése meg is látszott a forgalmi adatokon: az AKI mérése szerint a nyerstej kiszállítása 12 százalékkal nőtt 2023 szeptemberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A Tej Terméktanács azt közölte, hogy a nyerstej kiviteli aránya 10,7 százalékos.

Az AKI adatai alapján egy hónap alatt, vagyis szeptemberben az augusztusihoz képest három százalékkal emelkedett a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej feldolgozói értékesítési ára, a trappista sajté két, a 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej és az adagolt vajé pedig egy-egy százalékkal lett magasabb. A tejföl ára eközben stagnált, míg a gyümölcsös joghurt ára három százalékkal csökkent. 

Ugyanebben az összehasonlításban a KSH adatai szerint a pasztőrözött 2,8 és 1,5 százalék zsírtartalmú ESL-tej, valamint a 12 százalék zsírtartalmú tejföl fogyasztói ára két, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- tejé, a húsz százalék zsírtartalmú tejfölé és a gyümölcsös joghurté egyaránt három százalékkal csökkent, míg a trappista tömbsajt ára öt százalékkal mérséklődött.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)

 

 


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.