Lassan lecsenghet az extrém borravalók időszaka

Az embereknek kezd elegük lennie az amerikai éttermek, kávézók és taxisok borravaló-őrületéből.

2023. 10. 02. 5:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A borravaló-őrület – mint a legtöbb hasonló mánia – a világjárvánnyal kezdődött, amikor rengeteg étteremnek kellett ideiglenesen bezárnia, vagy csak különleges feltételekkel maradhattak nyitva – ismertette a német ZDF televízió online hírportálja. A koronavírus idején a vendégek a talpon maradt, illetve legbátrabb szolgáltatók megbecsülésének jeléül nem sajnálták az extra juttatást, másrészt támogatni is akarták a bajba került helyi kávézókat és éttermeket, úgyhogy önként kezdték emelni a borravalókat.

A rendes kerékvágásba való visszatéréssel azonban a pazar borravaló csak nem akar kimenni a divatból. Épp ellenkezőleg, Amerikában ma a 30 százalékos borravaló sem ritka.

Az extrém ösztönző fennmaradását ráadásul a tengerentúli jogi szabályozás is segíti, hiszen a munkaügyi minisztérium által előírt minimálbér nem vonatkozik azokra a munkavállalókra, akik a munkájuk során borravalót kapnak. Ők főként a vendéglátóiparban vagy az idegenforgalomban dolgoznak, és csupán alacsonyabb, 60 százalékos órabérre jogosultak. Bármennyire is érthető azonban, hogy az egyébként minimálbér alatt kereső felszolgálók vagy taxisok megpróbálják felzárkóztatni a jövedelmüket, az utóbbi időben már kezd tele lenni a vendégek hócipője a minden kontroll alól elszabadult – az amerikai médiában tipflációnak nevezett – jelenség miatt – írta a Világgazdaság.

– Az egyre hangosabb tiltakozás hatására, mivel a kereslet-kínálat határozza meg a szolgáltatások árazását is, lassan lecsenghet az extrém borravalók időszaka – mondta a ZDF-nek Steve Hanke, a Johns Hopkins Egyetem közgazdászprofesszora. Chicagóban ellenben nem akarják megvárni a kereslet-kínálat alapelvének spontán érvényesülését, ehelyett helyi szabályozással vetnének véget az alulfizetett munkavállalók kihasználásának. 

Az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városának képviselő-testülete számos egyeztetést követően szerdán szavazhat a borravalóval fizetett minimálbér szabályainak megváltoztatásáról.

Az eredeti javaslatban amúgy az állt, hogy a vendéglátóhelyek legyenek kötelesek két év alatt a felszolgálók órabérét – a borravaló beszámításával – legalább a 20,54 dolláros helyi általános minimálbérre emelni. Jelenleg ugyanis a chicagói éttermek óránként átlagosan 9,48 dollárt fizetnek a borravalóban részesülő munkavállalóiknak, akik a vendégek jattjából egészítik ki keresetüket a 15,80 dolláros szintre. Az eredeti javaslat szerint tehát maradhatott volna ez a gyakorlat, ám 20,54 dollár lett volna a pincérek teljes órabére – közölte a The Chicago Starmedia. Néhány napja viszont a Brandon Johnson chicagói polgármester és az éttermi ágazat vezetői közötti kompromisszum eredményeként módosult a javaslat. Eszerint jövő július 1-jétől kezdődően minden évben nyolc százalékkal emelkedne az érintettek alapbére, tehát csak öt év alatt, 2028-ra érné el a keresetük az általános minimálbért.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.