Otthonteremtés újratöltve: hamarosan minden kiderül

Nem kell sokat várni arra, hogy a kormány bejelentse a megújuló családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok új változatát. Az Orbán-kormány korábbi lakástámogatási és otthonteremtési programjai mindig jelentős eredményeket hoztak. Mindezek fényében érdemes visszatekinteni a csok kezdeteire és eredményeire is.

2023. 10. 25. 11:41
Nemes Olívia; Nemes-Bogdándy Éva; Nemes Olivér
Debrecen, 2018. augusztus 12. Nemesné-Bogdándy Éva (b) gyerekeivel, Olíviával és Olivérrel játszik az udvaron. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) két gyerek után igényelhető támogatásának felhasználásával házat épített a debreceni Nemes család. Saját terveik alapján, 600 négyzetméteres telken készült el az egyszintes, 120 négyzetméteres hasznos lakóterületű épület, a város egyik zöld övezetében. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orbán-kormány családpolitikájában mindig is jelentős hangsúlyt kapott az otthonteremtés támogatása. Ez így volt 1998 és 2002 között is. Emlékezetes, a legelső sikeres lakástámogatási rendszert a balliberális hatalomváltás véreztette ki lépésről lépésre, miután több miniszter is élt a lehetőséggel. Az új érdemi lépésre meg kellett várni, míg újra elnyerte a szavazók többségének bizalmát a Fidesz–KDNP szövetsége.

 

Újraálmodott otthonteremtés

Az Orbán Viktor vezette kormányzat 2016-ban indította el az új családi otthonteremtési programját. Ennek egyik legfontosabb eleme a 2015 nyarán elrajtolt családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lett. Ismert: a három vagy több gyermeket nevelők, illetve vállalók tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphattak új lakás építéséhez vagy vásárlásához. Mindezek mellé tízmillió forintos állami támogatású, alacsony kamatozású hitelt
igényelhettek (ennek összege később 15 millió forintra emelkedett). Az egy- és kétgyermekes családokra is gondolt a kormány: ők hatszázezer és 2,6 millió forint közötti támogatást kaphattak. Az otthonteremtést segítette az új lakások építésére vonatkozó áfa csökkentése is, amelynek mértéke öt százalékra olvadt a korábbi 27 százalékról.

Az Orbán-kormány korábbi otthonteremtési programjai is népszerűek voltak. Fotó: Shutterstock
 

 

Beváltotta a várakozásokat a csok

Az ország 2017-es költségvetését már az otthonteremtés büdzséjének nevezte el a Pénzügyminisztérium. Az akkori törvényben olvasható volt a kormány álláspontja, miszerint a saját otthon megléte a polgári berendezkedés egyik legfontosabb előfeltétele. Abban az esztendőben 211 milliárd forintot irányoztak elő a magyar családok otthonteremtésének támogatására. Ennek legfontosabb elemei az új és használt lakás vásárlására is felhasználható csok, az államilag támogatott kedvezményes hitel, valamint az áfacsökkentés volt.

Az otthonteremtési program rövid idő alatt népszerű lett. Novák Katalin még család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként 2018 augusztusában ismertette, hogy a csok az indulása óta eltelt három évben 81 ezer családnak, nagyjából 330 ezer embernek segített.

 A programban három év alatt 232 milliárd forint támogatást fizettek ki. A célok között szerepelt az is, hogy lendületet adjanak az építőiparnak és azon keresztül a gazdaságnak. Ez sikerült, hiszen már egy év alatt több mint harminc százalékkal több lakás épült, mint az azt megelőző évben. Az otthonteremtési program 2019-ben tovább folytatódott, akkor már 242 milliárd forintos költségvetéssel.

 

A legnagyobb otthonteremtési program

A következő nagyobb mérföldkőhöz 2021-ben érkeztünk el, akkortól vált elérhetővé a családoknak Magyarország addigi legnagyobb otthonteremtési programja, amely a lakásáfa további átmeneti csökkentése mellett a csok kibővítését is magában foglalta. A támogatás már többgenerációs otthonok létrehozásához is felhasználhatóvá vált, miközben felújítási támogatást, valamint kedvezményes felújítási hitelt is lehetett igényelni. Az otthonukat csokkal vásárlók teljes illetékmentességre lettek jogosultak, valamint visszaigényelhették a lakásáfát.

Hat év alatt összesen 168 ezer háztartás csokkérelmet fogadták be a bankok, 492 milliárd forintot meghaladó összértékben, ami az éves hazai GDP egy százalékát megközelítő összeg. 

A 2016–2021-es időszakban már a 448 milliárd forintot is elérte a 151 ezer családnak nyújtott támogatás összértéke. Ezen túlmenően a falusi csok keretei között – amely a kedvezményezett kistelepüléseken használt lakás és ház vásárlására, illetve a megvásárolt ingatlan felújítására, korszerűsítésére nyújtott támogatás – további mintegy harmincezer család jutott hozzá segítséghez. A kormány intézkedéseinek eredményeként a történelmi mélypontot megjárt lakáspiac maga mögött tudta hagyni a 2008-as gazdasági válság okozta sokkot. Míg a 2013–2015-ös időszak folyamán átlagosan csupán hét-nyolcezer lakás épült, addig a 2020–2021-es évek átlagában – a koronavírus-válság ellenére – már a 24 ezret is meghaladta a kiadott használatbavételi engedélyek száma.

 

Megérett az idő a változtatásra

Az idei év nyarán, egy június végi Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy 2024 januárjától változnak a
babaváró hitel és a csok szabályai. Jelezte: a kormány áttekintette a családtámogatási rendszert, és azt látták, hogy az elmúlt években, főként a háború kitörése óta a körülmények alapvetően változtak meg. A háború, az arra adott szankciós válaszok és a magas infláció alapvetően átértékelte a jelenlegi
támogatások hasznosságát. A babaváró hitel esetében a kormány ösztönözni szeretné, hogy minél korábbra kerüljön a nőknél a gyermekvállalás időpontja, ezért 2024. január 1-jétől azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő harminc év alatti. Bevezetnek egy átmeneti időszakot is 2024 januárja és 2025. január 1-je között, amikor még a harminc és negyven év közötti nők is jogosultak lesznek várandósságuk igazolása esetén. A hitel összegét tízről tizenegymillióra növelik.

Gulyás Gergely közölte azt is: a csok falun érvényes szabályait megtartják, és 2024. január 1-jétől ötven százalékkal, illetve egyes esetekben ennél is nagyobb mértékben megemelik a keretösszegeket. Ugyanakkor a városokban a jövő januártól nem lehet majd igénybe venni a csokot a jelenlegi formában. A kormány a családügyekért felelős Kulturális és Innovációs Minisztériumot bízta meg azzal, hogy dolgozzon ki új támogatási rendszert az ötezer főnél nagyobb településekre. Ezt azzal indokolta, hogy az infláció mértékét jóval meghaladó ingatlanár-emelkedés volt, különösen a nagyvárosokban és Budapesten, ezért az elmúlt időszakban a nagyobb városokban az igénylések száma jelentős mértékben visszaesett.

 

Jön a csok plusz

Most már azt is tudni, hogy hamarosan bejelenti a kormány az új támogatási formát, jön a csok plusz. A Világgazdaság a minap azt írta, hogy a konstrukció a kamattámogatásra, a kedvezményes hitelekre fókuszál majd. Támogatja az első lakáshoz jutást, a bővítést, a felújítást, a minőségi lakáscserét. Az elérhetőséget valószínűleg gyermekvállaláshoz kötik, így várhatóan nem  vehető igénybe a már megszületett gyermekek után, a vállalt gyermekek megszületésével viszont csökkenhet a tartozás.

Az otthonteremtési programhoz kedvezményes hitelkonstrukcióról is gondoskodott a kormány

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.