Itt bizony kár riogatni: a magyaroké az elsőbbség

Egyre több munkavállalóra van szükség ahhoz, hogy Magyarország ki tudja szolgálni a folyamatosan gyarapodó fejlesztések munkaerőpiaci igényeit. A fő cél az, hogy az üres álláshelyeket elsősorban magyarok töltsék be.

2023. 11. 22. 5:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gond és gond között is van különbség. Korábban alacsony foglalkoztatási szint jellemezte a magyar gazdaságot, ebből fakadóan pedig számos probléma keletkezett. Nem lehetett csökkenteni az adók mértékét, miközben így sem folyt be elegendő bevétel a költségvetésbe. Fizetés helyett állami segélyekből igyekeztek megélni az emberek. Az egyre kilátástalanabb állapot tarthatatlanná vált, nem véletlenül nevezte meg 2010-ben fő célkitűzésként az Orbán-kormány a foglalkoztatás jelentős bővítését. Ez teljesült, mintegy egymillió fővel nőtt a munkából élők száma. Ezzel nagyon sok korábbi nehézséget lehetett leküzdeni, ami társadalmi és gazdasági téren is kifejtette jótékony hatását. Közel kerültünk a teljes foglalkoztatottsághoz, ám ezzel előállt a fentiekhez képest egy „kellemesebb” probléma: egyre több ágazatban kell szembesülni a munkaerőhiánnyal.

Bár közel járunk a teljes foglalkoztatottság eléréséhez, még van tartalék a rendszerben

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége nemrégiben felmérést készített az üzleti hangulatról. A szervezet tagvállalatai közül többen nevezték meg a nehézségek sorában a munkaerőhiányt, mint korábban. Ez a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérésében is visszaköszönt, miszerint leginkább a termelésben dolgozó fizikai munkások körében érződik hiány, de szükség lenne több informatikusra és kutatás-fejlesztésben dolgozó szakemberre is. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már többször hívta fel a figyelmet arra, hogy a fejlesztésekhez több munkavállalóra lesz szükség. A kormány ugyanakkor azt is nyomatékosan hangsúlyozza, hogy minden körülmények között a hazai munkavállalóké az elsőbbség, ráadásul a rendszerben még van tartalék.

A Központi Statisztikai Hivatal megfogalmazása szerint a munkanélküliek, az alulfoglalkoztatottak, a dolgozni szándékozó, de munkát aktívan nem kereső vagy a rendelkezésre állás kritériumát nem teljesítő inaktívak együtt jelentik az úgynevezett potenciális munkaerő-tartalékot. Az idei második negyedévben átlagosan 291 ezer fő tartozott közéjük, harmincezer fővel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek, akik aktívan jelen vannak a munkaerőpiacon, egyre nagyobb részt képviselnek a tartalékban, míg az inaktívak aránya egyre kisebb. A potenciális tartalékba tartozók csaknem kétötöde Észak-Alföld és Észak-Magyarország régióban él, hatvan százalékuknak nincs érettségije, 36 százalékuknak pedig csak alapfokú végzettsége van. Azok nagy része, akiknek már volt munkatapasztalatuk, korábban fizikai munkát végeztek, jellemzően a feldolgozó- és az építőiparban, a kereskedelemben, illetve közfoglalkoztatottként. A számokból az is kitűnik, hogy az elmúlt negyedévekben a munkaerőpiacon kevesebb üres álláshelyre több munkaerő-tartalék jutott. 

A statisztikai hivatal összegzése szerint az üres vagy a közeljövőben megüresedő álláshelyek száma az idei esztendő második negyedévének végén megközelítette a nyolcvanezret. Ez az előző év azonos időszakához képest 19 százalékos csökkenést jelentett, hasonlóan az első negyedévben érzékelhető visszaeső tendenciához. 

Az üres álláshelyek csökkenése főként a versenyszférához köthető, ahol 23 százalékkal és csaknem tizenhatezerrel szűkült a betöltésre váró álláshelyek száma. A múlt év második negyedévéhez mérten szinte az összes nemzetgazdasági ágban kisebb volt a pótlólagos munkaerő iránti kereslet. A legnagyobb csökkenés a feldolgozóiparban következett be, itt csaknem hétezerrel mérséklődött a betöltésre váró álláshelyek száma. Nagymértékben (ezer fő felett) esett vissza az üres álláshelyek száma az adminisztratív szolgáltatások, a kereskedelem, a közigazgatás és az információ, kommunikáció ágakban is. Mindent összevetve országosan az összes álláshely 2,4 százaléka várt betöltésre a második negyedévi zárónapon, ami 0,6 százalékponttal alacsonyabb az előző év azonos időszakában látottnál.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.