Orbán Viktor Bakuba ment, de miért érdemes figyelni Közép-Ázsiára?

Orbán Viktor pénteken Bakuba látogatott, ahol a közép-ázsiai térség egyre fontosabbá váló nemzetközi jelentőségéről beszélt. Magyarország pedig rajtelőnyben van a nemzetközi közösséggel szemben a SPECA-országokkal kapcsolatban.

2023. 11. 24. 19:10
SPECA, A SPECA 1998 márciusa óta fogja össze a közép-ázsiai térség országait. Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa és Ázsia közötti biztonságos, kiszámítható, modern szállítási útvonal megléte alapvető magyar nemzetgazdasági érdek is – fejtette ki Orbán Viktor miniszterelnök Bakuban, Azerbajdzsánban pénteken, ahol az ENSZ Közép-Ázsia Gazdaságainak Különleges Programjában (SPECA) részt vevő országok konferenciáján vett részt az azeri miniszterelnök meghívására.

 

De mit kell tudni a SPECA-országokról? 

A SPECA 1998 márciusában jött létre, az ENSZ zászlaja alatt – írja a Világgazdaság. Az együttműködésben hét közép-ázsiai ország, Afganisztán, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vesznek részt, a projekt célja pedig a térség országainak támogatása együttműködésük fejlesztésében, elősegítve ezzel a gazdasági fejlődést, illetve az európai és ázsiai gazdaságokba való integrációt. 

A program végrehajtása az együttműködésen és a kölcsönös előnyökön, az átláthatóságon és az országok egyenlőségén alapul, külsős országok és nemzetközi szervezetek támogatásával

– áll a szervezet alapító okiratában.

A SPECA-országok több területen, köztük a 

  • víz- és energiaügyi fejlesztések, 
  • fenntarthatóság és szállítmányozás, 
  • kereskedelem, 
  • nemi egyenjogúság, 
  • illetve technológiai fejlesztések terén is együttműködnek egymással.
(Forrás: Világgazdaság)

Magyarország hogyan működhet együtt a SPECA-országokkal?

A nemzetgazdasági stratégiánk arra épül, hogy a keleti és nyugati legfejlettebb cégek találkozási pontjává tesszük Magyarországot – mutatott rá Orbán Viktor Bakuban, körvonalazva ezzel a jövőbeli együttműködéseket. A miniszterelnök úgy fogalmazott: mi azt akarjuk, hogy a most formálódó világgazdasági korszakot az összeköttetések és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés határozza meg”. Közép-Ázsia és Európa összeköttetése nélkül pedig „nem tudunk alkotni új sikeres európai gazdasági stratégiát – jelentette ki.

Mi Európából Közép-Ázsiára olyan területként tekintünk, amely összeköti az európai és keleti szállítási, kereskedelmi és digitális útvonalakat

– emelte ki a miniszterelnök.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban úgy nyilatkozott: az utóbbi években megnőtt Közép-Ázsia jelentősége, Magyarország pedig más szereplők előtt, sokkal korábban megkezdte a kapcsolatok kiépítését a térség országaival, így ma versenyelőnyben van ebből a szempontból – mindez pedig meglátszik a magyar–kirgiz kereskedelmi forgalmon is, amelyen értéke tavaly 71 százalékkal rekordértékre nőtt, ráadásul idén is 3,5-szeres bővülést regisztráltak ezen a téren július közepéig.

 

Mekkora a SPECA gazdasági súlya?

A hét SPECA-tag összesített vásárlóerő-paritáson vett GDP-je 1,5 ezermilliárd dollárra rúghat az idén az előzetes becslések szerint, ami az Egyesült Államok 27 ezermilliárdos, illetve az EU 25,4 ezermilliárdos értékéhez képest elenyésző, ugyanakkor a 16 országot és közel háromszoros népességet számláló közel-keleti térség hétezer milliárdos gazdaságához már nagyságrendileg hasonlítható.

A térség elsődleges főbb exporttermékei a nyersolaj, a földgáz és az alumínium, legfőbb kereskedelmi partnerének pedig Kína tekinthető.

A SPECA-országok összesített lakossága nagyjából 120 millió fő, amely a teljes ázsiai népesség közel 2,7 százalékát teszi ki. A legtöbben az orosz nyelvet beszélik, de sokan tekintik anyanyelvüknek a türkmént, a kazahot és a tádzsikot is.

Borítókép: A SPECA 1998 márciusa óta fogja össze a közép-ázsiai térség országait (Fotó: Anadolu via AFP)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.