Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie?

Varga Mihály pénzügyminisztert hallgatta meg a parlament költségvetési bizottsága.

2023. 11. 28. 10:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az eddig napvilágot látott adatok a tervezettnél alacsonyabb növekedést és magasabb inflációt vetítenek előre, ami a költségvetést sem hagyja érintetlenül – erről beszélt Varga Mihály a parlament költségvetési bizottságában, amely a tárcavezető éves meghallgatását tartja. A Pénzügyminiszter a Világgazdaság tudósítása szerint emlékeztetett, hogy a 2023. évi költségvetést 2022 tavaszán fogadták el, az akkori makropálya még 4,1 százalékos növekedéssel és 4,2 százalékos inflációval számolt.

– Jól tudjuk, hogy azóta az energiaárak és az élelmiszerárak emelkedése az inflációs pályát lényegében feljebb tolta, ezért a költségvetést a kormány átdolgozta – mondta Varga Mihály, hozzátéve, hogy ezzel párhuzamosan jelentősen megnőttek az állam kamatkiadásai a magasabb kamatkörnyezet miatt, amelyek idén a GDP négy százalékára rúgnak.

A miniszter szerint a költségvetés mozgásterét bővítették volna a Magyarországnak járó uniós források, ám ezek híján a kormány döntött szeptemberben, hogy a hiánycélt 3,9 százalékról megemeli 5,2 százalékra. Az új hiánycél azonban még így is egyszázalékos javulást jelent az előző évhez képest.

Az államadósságnál kedvezőbb a helyzet. A várakozás szerint  hetven százalék körül lesz a GDP-arányos ráta, ami négy százalékponttal lehet alacsonyabb, mint múlt év végén (73,3 százalék volt még 2022 végén), és ez segíti az egyensúlyi helyzet megtartását. Ugyanakkor a családtámogatásokra, béremelésekre továbbra is biztosítja a forrásokat a kormány. A minimálbér és garantált bérminimum megállapodásról  miniszter azt mondta: a kormány elfogadta, és a fedezetét is biztosítani fogja. Megjegyezte, hogy a két bérelem magasabb lesz a kabinet várakozásánál, de emiatt a költségvetést nem kell módosítani.

Varga Mihály a pedagógusok régóta várt béremelése kapcsán jelezte, hogy akár érkezik uniós támogatás, akár nem, tíz százalékkal emelkedik januártól a tanárok fizetése. 

A meghallgatáson szóba került Budapest helyzete is. A miniszter feltette a kérdést: honnan veszi a bátorságot a főváros, hogy ne fizessen meg egy törvényben meghatározott adót

Ehhez hozzátette, hogy idén 590 ezer inkasszót hajtottak végre, Budapest esetében is így tesznek, ami szerinte teljesen jogszerű. – Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie? – ismételte meg a kérdést.

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/11/varga-mihalyt-hallgatja-meg-a-parlament-koltsegvetesi-bizottsaga-cikkunk-frissul

 

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.