Nem tévedett, hazudott a német gazdasági miniszter + videó

Az ideológiavezérelt energiapolitikát egyszer s mindenkorra magunk mögött kellene hagyni, mert az beláthatatlan károkat okoz. A leckéért Németország és Európa már most is túl nagy árat fizetett – mondta Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője.

2023. 11. 09. 8:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Németország gazdaságpolitikája zátonyra futott. Az észszerűtlen energetikai törekvések olyan helyzetet teremtettek, amiből nem látszik a kiút – hívta fel a figyelmet a fejleményekre közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részletekre is kitért.

Robert Habeck gazdasági miniszter szerint Németország vagy eladósodik, vagy elveszíti az iparát. Az orosz energiabeszerzések megszűnésével és az atomerőművek bezárásával az energiaárak megemelkedtek, a vállalatok elkezdtek kivándorolni, az ipar zsugorodásnak indult és a gazdaság recesszióba süllyedt. Habeck – aki korábban teljes orosz energiaembargót szorgalmazott és ragaszkodott a nukleáris kapacitások kivezetéséhez – egy vállalatoknak szánt nagyszabású energiaár-támogatási programmal állt elő.

– A javaslat szépséghibája, hogy a finanszírozásához a német adósságszabályokat meghaladó mértékű hitelt kellene felvenni. A tervet ráadásul Habeck azelőtt nyilvánosságra hozta, hogy arról a kormánykoalíció többi tagjával egyeztetett volna, így azok nem támogatták az elképzelést. Patthelyzet alakult ki – ismertette a szakértő.

A kínos csöndet a legnagyobb német szakszervezet törte meg. Az IG Metall ugyanis bejelentette, hogy nem hajlandó tovább nézni, ahogyan a kormánytagok egymásnak dobálják a forró krumplit és már novemberben országos sztrájkba kezdhet. A vállalatok egyszerűen nem tudják kigazdálkodni a magas energiaárakat, ami elbocsátásokhoz vezet.

Hortay Olivér szerint az ügyet különösen kínossá teszi, hogy időközben kiszivárgott egy korábbi kormányzati dokumentum, amiből feketén-fehéren kiderül, hogy a gazdasági miniszter tisztában volt vele, hogy a nukleáris blokkok leállítása jelentősen megemeli az energiaárakat és növeli a gázigényeket.

– Amikor tehát Habeck és párttársai korábban arról beszéltek, hogy az atomerőművek bezárása csak minimális hatással lesz a gázfogyasztásra, vagy hogy csökkenti az árakat, nem tévedtek, hanem hazudtak – fogalmazott az üzletágvezető.

A német kormány olyan csapdahelyzetbe került, aminek csak rossz megoldása van. A támogatási program legfeljebb elodázza a problémát, de megoldani nem fogja. Az Amerikában kitermelt gáz tudniillik az Egyesült Államokban tíz év múlva is olcsóbb lesz, mint a cseppfolyósítást, szállítást és visszaalakítást követően Németországban. A versenyhátrány tehát megmarad. Ha viszont a kormány nem lép, akkor – Habeck jóslata szerint – Németország pillanatok alatt el fogja veszíteni iparát.

– A német példa tanulsága, hogy az ideológiavezérelt energiapolitikát egyszer s mindenkorra magunk mögött kellene hagyni, mert az beláthatatlan károkat okoz. A leckéért Németország és Európa már most is túl nagy árat fizetett – tette hozzá Hortay Olivér.

Borítókép: Robert Habeck gazdasági miniszter és alkancellár (Fotó: AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.