A nagy kérdés: visszatér-e a gazdasági aranykor?

Az elmúlt időszak nehézségei után már láthatók biztató jelek a magyar gazdaságban. A lapunknak nyilatkozó közgazdász szerint a kérdés az, hogy a megindult növekedés mennyire lesz tartós. Ahogy az sem mindegy, hogy a költségvetés egyensúlyát milyen ütemben lehet helyreállítani.

2023. 12. 12. 5:12
null
Esztergom, 2022. október 20. Napfénytető szerelése az összeszerelő üzemben az esztergomi Suzuki-gyárban 2022. október 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több területen áll talpra a magyar gazdaság, ám összességében még nem tartunk ott, ahol a koronavírus-járvány előtt jártunk. Azt megelőzően éveken keresztül tartott a növekedés aranykora, amely olyan pénzügyi egyensúllyal társult, amelyre az elmúlt száz évben nem volt példa. Ezt törte meg a járvány, majd a kilábalást visszavetette a háború. Most az a cél, hogy jövőre ismét nagyobb lendületet vegyen a gazdaság teljesítménye, valamint tovább csökkenjen a költségvetés hiánya és az államadósság. Lapunk szakértőt kérdezett arról, hogy mikor térhetünk vissza a felívelő pályára.

– Látható, hogy a koronavírus-válság után az energiaválság, továbbá a háború és a szankciók miatt szenved a magyar gazdaság. Ez látszik a költségvetésben (megnövekedett kamat- és rezsikiadások nyomán elszállt hiány) és a lefulladt növekedésben is. Ami a fenti tényezők közül nem vagy alig érintett, az a munkaerőpiac. Legalábbis első ránézésre. A foglalkoztatás rekordmagasságokban van, a munkanélküliségi ráta alacsony (bár korábbi mélypontjánál némileg magasabb). Ugyanakkor a válságok nyomán kevesebb munkahely jön létre, és néhány el is tűnik, tehát a munkaerőpiac feszessége csökken. Ezen munkahelyekről a munkaerőhiány miatt jellemzően el tudnak menni máshova dolgozni, illetve a munkaadók is kétszer meggondolják, hogy elküldjenek-e valakit, hiszen később nem biztos, hogy találnak mást a helyére – ismertette Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza.

A szakértő ugyanakkor felhívta arra is a figyelmet, hogy a növekedés terén már láthatók az első biztató jelek: a harmadik negyedévben kikerültünk a technikai recesszióból, és negyedéves alapon 0,9 százalékos növekedést sikerült elérni. Éves szinten azonban a visszaesés elkerüléséhez ez várhatóan kevés lesz. 

A kérdés az, hogy ez a megindult bővülés mennyire lesz tartós, valamint hogy a költségvetés egyensúlyát milyen ütemben lehet visszaszerezni.

– A hiány lefaragásához szükséges a növekedés beindulása, a kiadási oldalon a növekményt okozó tényezők (megemelkedett kamatok, energiaárak) kedvezőbbé válása, illetve a költségvetési fegyelem fenntartása. Ebből is látható, hogy ez hosszabb folyamat, a korábban megszokott két százalék körüli hiány elérése nem idén és nem jövőre várható. Ugyanakkor a hiány csökkentését elősegítheti az a minapi bejelentés, hogy a Pénzügyminisztérium vétójogot kap a költségvetést érintő döntéseknél. Érdemes arra is figyelni, hogy az áfabevételek várttól elmaradó szintje utalhat a gazdaság feketedésére, azaz ismét előkerül a fehérítés feladata is – magyarázta a közgazdász.

Az elmúlt évek válságai olyan gazdasági felzárkózási pályát akasztottak meg, amelyre kevés példa akadt

Regős Gábor szerint a dinamikus felzárkózás szempontjából sem mindegy, hogy milyen növekedési pályára állunk, mennyi lesz a potenciális növekedésünk. Ez kettő és négy százalék között bárhol lehet. Vannak olyan tényezők, amelyek rövid távon gátolják a gazdaság bővülését, ide tartozik a magas infláció, a magas kamatkörnyezet, valamint az uniós források visszatartása. Mindezek mellett továbbra is érezhetők a háború és szankciók hatásai a bizonytalan világgazdasági környezettel együtt. 

A szakértő bízik benne, hogy ezek hamarosan megoldódnak, itt több esetben már látunk is kedvező elmozdulást – például az inflációnál vagy a kamatoknál.

– A hosszabb távú növekedésnél azonban kérdés, hogy mennyire tud a magyar gazdaság átállni magasabb hozzáadott értékű tevékenységekre vagy mennyire ragad meg mostani fejlettségi szintjén. A magasabb hozzáadott értékű tevékenységekre való átállás egyaránt segítheti az export bővülését, illetve a magasabb béreken keresztül a fogyasztás növekedését – tette hozzá végül a közgazdász. 

 

Borítókép: A magasabb hozzáadott érték kulcsszerepet kaphat (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.