Hányszor tud még a kínai ingatlanpiac összeomlani?

Ha a befektetők egyszer tényleg komolyan veszik az ilyen híreket, az nem csak Kínának fog fájni.

2024. 02. 03. 15:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon még hányszor tud a kínai ingatlanpiac összeomlani? – teszi fel a kérdést legújabb Facebook-bejegyzésében Hortay Olivér. A Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője így folytatja: a főáramú média beszámolói alapján évente legalább négy-öt alkalommal. 

A részleteket tekintve felidézi: a hongkongi bíróság felszámolási eljárást indított egy kínai ingatlanfejlesztő ellen. És bár a csoport vezérigazgatója – más iparági elemzőkhöz hasonlóan – hangsúlyozta, hogy a döntés nem befolyásolja a mindennapi működést, a nyugati média rávetette magát a sztorira. A keret pontosan ugyanaz, mint amit az elmúlt években számos alkalommal olvashattunk: a kínai ingatlanpiac a szakadék szélén táncol, az összeomlás pedig már az ajtón kopogtat. 

Világos, hogy a hidegháborús logika alapján újra és újra el kell mesélni, hogy az ellenkező pólus hanyatlik. Csakhogy ebben az esetben a katasztrófavárás nemcsak visszás, de potenciálisan károkat is okozhat. Ha ugyanis a befektetők egyszer tényleg komolyan veszik ezeket a cikkeket, és tömegesen elkezdik kivonni a tőkéjüket a területről, az nem csak Kínának fog fájni – vélekedik a szakértő. 

Vajon azok a szerzők, akik az összeomlásról fantáziálnak, már elfelejtették a 2008-as amerikai ingatlanválság következményeit? A világ ma nem kevésbé globalizált, mint tizenöt éve, így ha Kína megbetegszik, jó eséllyel Amerika és Európa is tüsszögni fog.

Hortay Olivér emlékeztet rá: 2008 után pontosan ez történt. A gazdasági fertőzések Amerikáról pillanatok alatt másokra is átterjedtek, és olyan országok is voltak, amelyeknek nagyobb károkat kellett elszenvedniük, mint az Egyesült Államoknak. 

A főáramú médiának tehát érdemes lenne óvatosabban bánni a vágyvezérelt fantáziálással. Ha a jóslatuk egyszer tényleg beteljesíti magát, a fürdővízzel könnyedén a csecsemő is a lefolyóban landolhat. A hidegháborús pszichózis pedig aligha fogja ellensúlyozni a munkanélkülivé váló nyugati polgárok elégedetlenségét – figyelmeztet.

Borítókép: Az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport épületének bejárata Sanghajban, 2021. (Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.