Lendületben a hazai turizmus

A nemzetközi tendenciákhoz hasonlóan folyamatosan erősödik a magyar idegenforgalmi szektor: az ágazat az év végén már növekedést mutatott, sőt januárban és februárban sem tört meg a lendület. Az év első két hónapjában a belföldi vendégek 11, a külföldiek 18 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el hazánkban, mint tavaly ilyenkor.

2024. 04. 03. 15:48
Jól zárta a tavalyi évet a turisztikai szektor Fotó: MTI/Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa túl van az infláció legrosszabb időszakán, a reálbérek is növekedésnek indultak, ez pedig erősítheti a 2024-es utazások előfoglalását – világít rá az MBH Bank Elemzési Centrumának legfrissebb ágazati elemzése.

Jól zárta a 2023-as évet a magyar turisztikai szektor, a lendület januárban és februárban sem tört meg, ugyanis a vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 19 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál – emelték ki. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2024 februárjában a turisztikai szálláshelyeken 883 ezer vendég 2,2 millió vendégéjszakát töltött el. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldieké 24 százalékkal emelkedett. 

Az idei év első két hónapját vizsgálva a belföldi vendégek 11, a külföldiek 18 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos hónapjaiban.  

Bük és Sárvár vezet  

A belföldivendég-éjszakák száma kiugró mértékben nőtt az év első két hónapjában a Bük–Sárvár turisztikai térségben, az előző évhez képest 26 százalékos a bővülés. A Balatonnál 25, Budapesten 9,9 százalékos a növekedés a tavalyi adatokhoz viszonyítva. Az összes turisztikai térségben bővült az előző évhez képest a külföldi vendégforgalom. A legnagyobb mértékben Debrecen, valamint Tokaj és Nyíregyháza térségében 63, illetve 55 százalékkal. A kereskedelmi szálláshelyeken 35,7 milliárd forint bruttó árbevétel keletkezett 2024 februárjában, mely folyó áron 21 százalékkal több az egy évvel korábbinál. 

Jelentősen több az utas   

Idén februárban 21 százalékkal több utas fordult meg a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren, mint a múlt év februárjában. A regisztrált 1 075 552 utas a járvány előtti 2019-es rekordév hasonló havi adatát is felülmúlja 10,7 százalékkal. Az idei évben a repülőtér üzemeltetője arra számít, hogy az utasok száma meghaladja majd a járvány előtt regisztrált 16,2 milliót – írja az elemzés.  

Mit hoz a nyár? 

Az MBH Bank elemzője szerint az idei évben várhatóan visszarendeződik a pandémia előtti utazóforgalom. A Magyar Turisztikai Ügynökség célja, hogy 2030-ig 20 millió vendég évi 50 millió vendégéjszakát töltsön el Magyarországon, az ágazat pedig legalább 16 százalékkal járuljon hozzá a GDP-hez (2022-ben 12 százalék volt a hozzájárulás). Az infláció csökkenése miatt normalizálódtak a beszerzési árak és az energiaárak, ami kedvező hatással lesz vendéglátóhelyek költségvetésére. Viszont megváltoztak a fogyasztói szokások, az egy főre jutó vásárlási érték alacsonyabb. Amennyiben a gazdasági környezet kedvezően alakul, és a reálbérek is nőnek, ez az éttermek forgalmának bővülését is segítheti.  

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.