A megújuló energia kiegészítője és nem konkurense az atomenergiának

Világszintű konszenzus van arról, hogy a klímacélok csak az atomenergia és a megújulók együttes alkalmazásával érhetők el, egyesek mégis konkurensnek tekintik ezeket az erőműtípusokat. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a mesterséges intelligencia és az adatközpontok plusz energiaigénye is felértékeli az atomerőműveket. És bár az új paksi blokkok áramtermelése rugalmasan szabályozható, gazdaságtalan lenne jelentősen korlátozni a megújulók javára.

2024. 07. 19. 5:35
Napelemek haztetokon-01
A hálózatfejlesztéseknél számolni kell azzal is, hogy amikor a háztartási célú napelemek nem termelnek, ezek a háztartások ugyanúgy a közcélú hálózatból vételeznek energiát Fotó: Szabad Föld/Németh András Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs vita arról, hogy globális ellátásbiztonsági, versenyképességi és klímavédelmi célok elérése az atomenergia és a megújulók együttes használatával érhető el úgy, hogy a fosszilis energiaforrások részarányát, különösen a szénerőművek hányadát radikálisan csökkenteni kell. 

Kizárólag megújulókkal, az atomerőművi kapacitások jelentős fejlesztése nélkül a klímacélok nem teljesíthetők

– mondta el lapunk megkeresésére Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő annak kapcsán, hogy egyes szakmai nézetek szerint a megújuló energiaforrások és az atomerőművek konkurenciái és nem kiegészítői egymásnak.

Illusztráció - A délnyugat-franciaországi Golfech atomerőmű két reaktorának egyike működés közben
(Photo by SEBASTIEN LAPEYRERE / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Franciaország nagyrészt atomerőművekkel termel áramot, ebből jut exportra Németország számára is. Szükséghelyzetben, úgy látszik, nem számít a termelés módja
Fotó: Hans Lucas via AFP

Ismertette, több okból sem lehetnek konkurensei egymásnak, az egyik ilyen, hogy a nap- és szélerőművek azért nem képesek az ellátásbiztonságot garantálni, mert az ipari méretű energiatárolás nem áll rendelkezésre. Egy friss példa: a mesterséges intelligencia és az adatközpontok hatalmas kapacitásigénye miatt az Egyesült Államokban ezeket az atomerőművek közelébe telepítik, és erősödik a félelem, hogy a többi fogyasztó rovására történik mindez. Az időjárás-független, éjjel-nappal működő atomerőművek szerepe felértékelődik, és a növekvő igények tőkét képesek mozgósítani fejlesztésükhöz – mutatott rá a szakértő.

A másik példa az atomellenes Németország. Erről már többször beszélt a szakértő, a szakmai érveket nélkülöző ideológiavezérelt energiapolitika eredménye egyrészt a szénerőművek szerepének növekedése, valamint az áramimport. Főleg Franciaországból és Lengyelországból érkezik áram, a franciák nagyrészt atomerőművekkel, míg a lengyelek jelentős hányadban szénerőművekkel termelik meg a villamos energiát. Ráadásul Lengyelország, de valójában Ausztria kivételével minden hazánkkal szomszédos ország atomerőművet tervez.

Hárfás Zsolt felhívta a figyelmet arra is, hogy az atomenergiát háttérbe szorító érvek sem a véletlen művei, okkal tartják ezért az atomellenes megmondóembereket és politikusokat a fosszilis lobbi fizetett szószólóinak. Egy korábbi idézet a Greenpeace-től arra vonatkozóan, hogy mi a baja a Paks II projekttel: 

A Greenpeace aggodalmát fejezi ki, hogy a Magyarországról érkező áram lenyomja majd az osztrák tőzsdei árakat, és aláássa az ausztriai megújuló energiaforrások versenyképességét.

Ugyanakkor globális szinten az látszik, hogy az atomenergia egyre fontosabb több országnak. Ami pedig a hazai viszonyokat illeti, Hárfás Zsolt felhívta a figyelmet, a naperőművi kapacitások bővítését szinkronba kell hozni a fizikai lehetőségekkel. Az időjárásfüggő megújulók rendszerbe integrálása komoly kihívást jelent, elengedhetetlenek a hálózati fejlesztések, bővítések, valamint a tárolói kapacitások jelentős fejlesztése is. Ellátásbiztonság szempontjából kulcskérdés, hogy a hazai villamosenergia-rendszer olyan időszakokban is el tudja látni a fogyasztókat, amikor az ipari és a háztartási méretű naperőművek alig vagy egyáltalán nem termelnek. A tervezések során pedig a háztartási célú napelemekkel is számolni kell, mert ha ezek nem termelnek, akkor azok a háztartások is a közcélú hálózatból vételeznek energiát, akik legalább egy részét képesek maguknak megtermelni.

Végezetül, ami miatt nem konkurencia a nap- és szél-, valamint az atomerőmű: az új paksi blokkok a friss oroszországi vizsgálatok alapján alkalmasak az energiaigényhez igazodó rugalmas termelésre, azaz jobban szabályozhatók, mint bármely korábbi típus, ám az éves kilencven százalék feletti kihasználtsággal működő blokkok visszaterhelése nem a leggazdaságosabb módja a rendszer kiszabályozásának – jegyezte meg a szakértő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.