Lantos Csaba: Reális célokat kell kitűznünk az energiaszektor zöldítéséhez

A magyar soros elnökség keretében a szakminiszterek első alkalommal egyeztettek aktuális ágazati kérdésekről kedden a Várkert Bazárban.

2024. 07. 16. 20:11
LANTOS Csaba
Lantos Csaba az uniós energiaügyi miniszterek informális ülésén Fotó: MTIBalogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A végrehajtható vállalások eléréséhez jelentős beruházások szükségesek, melyek ösztönzésére uniós szinten is könnyen hozzáférhető forrásokat kell biztosítanunk. Ahol lehet, le kell bontanunk a felesleges adminisztratív többletterheket, mert ezek nagymértékben hátráltatják Európa versenyképességének visszaszerzését. A rugalmasság fokozásával, a hatékonyság javításával és az indokolt fejlesztések finanszírozásával az Európai Unió úgy járhat élen a tisztább, biztonságosabb energetikai jövő felé vezető úton, hogy képesek lehetünk megőrizni a megfizethetőséget is az európai családok, vállalkozások számára – összegezte Lantos Csaba energiaügyi miniszter a tagállami tárcavezetők informális találkozójának tanulságait. A magyar soros elnökség keretében a szakminiszterek első alkalommal egyeztettek aktuális ágazati kérdésekről kedden a Várkert Bazárban. 

LANTOS Csaba
Lantos Csaba energiaügyi miniszter (szemben, középen) beszédet mond az uniós energiaügyi miniszterek informális ülésén a Várkert Bazárban. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A magyar elnökség központi témaként kezeli az európai versenyképesség javítását, ennek érdekében is kulcsfontosságú feladat az energiaszuverenitás és az energiabiztonság megerősítése, az energiaárak megfizethetőségének biztosítása, az energiapiacok rugalmasságának fokozása

– fogalmazott Lantos Csaba.

Kulcsfontosságú energiaforrás lehet a földhő

A miniszterek elsőként a geotermikus energia szerepéről folytattak eszmecserét. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a földhő a fűtés és az áramtermelés szempontjából is kulcsfontosságú alternatív és fenntartható megújuló energiaforrás, melynek felhasználása számos előnnyel jár, kihasználtsága azonban még mindig alacsony. A tagállamok képviselői számos területet azonosítottak be, ahol az uniós szintű iránymutatás és az összehangolt erőfeszítések elősegíthetnék a beruházások gyorsabb ütemezését. Többen javasolták a geológiai adatok elérhetőségének javítását, a digitalizált és harmonizált adatbázishoz hozzáférés javítását a befektetők számára.

Kihívás lehet a klímatervek végrehajtása

A második téma a 2030-ig szóló energiapolitika számos tagállam számára nagy kihívást jelentő végrehajtása, ezen belül a nemzeti energia- és klímatervek felülvizsgálatának előrehaladása volt. Az egyes országok eltérő ambícióit és menetrendjeit érdemes természetes adottságként kezelni, hiszen mindegyikük más-más kezdőpontból indul, éppen ezért másként is képzeli el a dekarbonizáció követendő útját. Lehetőség szerint a tagállamoknak úgy kell kiigazítaniuk a terveiket, hogy azokat sokkal közelebb hozzák a valósághoz, megőrizve a versenyképességet, egyúttal az ellátás biztonságát szolgálva egész Európában.

Az energiaágazat szerepe a versenyképességben

A tanácskozáson külön blokkban tették mérlegre az energiaágazat szerepét az új európai versenyképességi megállapodásban. Egybehangzó vélekedés volt, hogy a gyors ütemű elektrifikáció miatt minden zéró- és alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldást figyelembe kell venni. Szükség van rugalmasságra, a hálózatok, a tárolás és az összeköttetések jelentős kiépítésére és az ezekbe történő beruházásokra. A felszólalók közül többen vélekedtek úgy, hogy az európai engedélyezési és finanszírozási kérelmek bonyolultsága és lassúsága kiküszöbölendő hátráltató tényező. Az új Európai Bizottságnak ezért érdemes és hasznos lenne az engedélyezés egyszerűsítésén és a bürokrácia csökkentésén dolgoznia.

Fenntartható, biztonságos és rugalmas energiarendszer

A plenáris ülés záró szakasza a villamosenergia-rendszerre összpontosított, folytatva a Spanyolország és Belgium által elkezdett munkát. Az EU energiahálózatának és a kapcsolódó szabályozási keretnek az átalakítása nélkülözhetetlen a fenntartható, biztonságos és rugalmas energiarendszer megvalósításához. Jelentős beruházásokra van szükség a hiányzó infrastruktúra-összeköttetések létrehozásához, az átviteli és elosztóhálózatok fejlesztéséhez, az új követelmények megfeleltetéséhez. A beruházások ösztönzéséhez elengedhetetlen a támogató szabályozási keret. Növelni, javítani kell az uniós forrásokhoz való hozzáférést leginkább azért, hogy az energiaárak Európában megfizethetők maradjanak – hangzott el. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.