Egyre többeket érint az energiaszegénység Európában

Egyre többeket érint az energiaszegénység Európában, mivel a magas energiadíjak miatt egyre többeknek okoz nehézséget a villanyszámla kifizetése a nyári hónapokban is. A magyar háztartásokat a rezsicsökkentés továbbra is védi, a magyarok több mint két éve Európa legalacsonyabb villamosenergia-díját fizetik.

2024. 08. 18. 14:00
Gyõr, 2024. július 11.
36 Celsius-fok olvasható egy kijelzõn a harmadfokú hõségriadó idején a gyõri Baross Gábor utcában 2024. július 11-én.
MTI/Krizsán Csaba
A városi épített környezet is visszaveri a meleget, így sok helyen éjszakára sem tudnak lehűlni a lakások Fotó: MTI/Krizsán Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden télen európaiak milliói küzdenek azért, hogy otthonukat melegen tartsák, azonban nem csak a téli számlák kifizetése jelent gondot egyre többeknek, hanem nyáron a villanyszámla is – számol be róla az Euronews minapi cikke. A lap szerint Európa a leggyorsabban melegedő kontinens a bolygón, ahol a hőmérséklet a globális átlag kétszeresével emelkedik, az Eurostat adatai szerint pedig az európai háztartások ötödét nem tudják megfelelő hőmérsékleten tartani a nyári hónapokban.

Amíg idehaza a legalacsonyabb a villamos energia ára, addig uniószerte egyre többen vannak, akik nyáron is egyre nehezebben fizetik a számláikat
 Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A nehézségek az európaiak számára többnyire azok, amelyekre a magyar otthonfelújítási program kínál korszerűsítési lehetőséget: a megfelelő külső szigetelés hiánya és/vagy a nyílászárók állapota miatt kénytelenek elviselni a hőséget az otthonaikban. Ehhez jönnek hozzá az emelkedő energiadíjak és az, hogy évről évre növekszik az úgynevezett hőségnapok száma. A sűrűn beépített városi környezet szintén visszaveri a hőt az éjszakai órákban, ami miatt a lakások kevésbé tudnak lehűlni, átszellőzni.

A cikk felidézi azt is, hogy a hőstressz az éghajlattal összefüggő halálozások vezető oka a kontinensen, mivel a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok súlyosbítják a krónikus betegségeket, beleértve a szív-ér rendszeri, légúti és agyi érrendszeri betegségeket, a mentális egészséget és a cukorbetegséggel összefüggő állapotokat.

Passzív hűtés hiányában egyre többen szereltetnek be légkondicionálót is, ám a magas villanyszámlák miatt vannak, akik a klímaberendezéseknél jóval kisebb fogyasztású ventilátoraikat is kénytelenek kikapcsolni.

Egy Portugáliában végzett felmérés szerint a megkérdezettek 55 százaléka nem tud megfelelő hőmérsékletet biztosítani otthon, Spanyolországban ugyanígy bajban vannak a számlák kifizetésével és sokan nem tudják lehűteni otthonaikat. Franciaországban is hasonlóak a problémák és az okok, ráadásul minden hetedik francia olyan területen él, ahol 2050-ig évente több mint húsz hőségnappal kell számolni. Ez nem csupán hőmérsékleti rekordokat jelent, hanem tartós meleget, sokszor a legminimálisabb légmozgás mellett, és számos esetben éjszaka sem hűl le érdemben a levegő.

A fizetési nehézségekkel szemben Magyarországon a legalacsonyabb a rezsi – erről Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője többször is beszélt már az orosz–ukrán konfliktus kirobbanása óta, és ez az állítás tényszerűen, számokkal is igazolható, amelyeket a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal havonta közöl. A szakértő többször is megerősítette, nem szabad kivezetni a magyarországi rezsitámogatásokat, mert energiaszegénységi csapdahelyzetet teremt. Valamint megjegyezte azt is

az EU-ban minden ötödik háztartás fűtési, illetve díjfizetési nehézségekkel küzd – az előbb felsorolt országok ékes példái ennek.

A magyarországi hatósági árak védik a fogyasztókat a durva piaci árkilengésektől, hiszen az orosz–ukrán háború nyomán többször láthattunk elszabaduló energiaárakat – ezek pedig akkor is feljebb kúszhatnak, ha csupán szó esik a hírekben az ellátásbiztonsági kockázatok.

A rezsicsökkentés melletti érv az is, hogy 2013 óta jelentősen mérséklődött a késedelmes fizetések száma és az elmaradások összege is. A kiszámítható és a jövedelmekhez mérten alacsony díjakat ugyanis könnyebb hónapról hónapra kigazdálkodni.

A lakossági árak pedig még tovább faraghatók a már említett otthonfelújítási programban való részvétellel. Energiabiztonsági szempontból pedig az sem mellékes, hogy ha kisebb az éves lakossági fogyasztás, a hatósági árak fenntarthatóságára létrehozott rezsivédelmi alapot is csökkenteni lehet, azaz az államnak megéri energiahatékonyságot ösztönző beruházásokat támogatnia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.