Erősen húzza a szekeret a turizmus

Tizenegy százalékkal több külföldi érkezett Magyarországra júliusban, a nyári főszezon első teljes hónapjában a belföldi vendégek száma viszont fél százalékkal elmaradt a tavaly júliusitól. Összességében két százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, a vendégeké pedig 4,1 százalékkal volt több az egy évvel korábbihoz képest.

2024. 08. 29. 9:04
turistacsapda, Halászbástya, Budai Vár, turisták, I. kerület, baloldal, turizmus, turisták
Újabb turistacsapda várja a külföldi látogatókat a Halászbástyánál, ezúttal galambokkal próbálkoznak Fotó: MTVA/Jászai Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A turisztikai szálláshelyeken 2,4 millió vendég 6,6 millió vendégéjszakát töltött el 2024 júliusában. Ebben a hónapban a KSH adatai szerint a vendégek száma 4,1, a vendégéjszakáké 2,0 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.

Tihany, 2019. február 22.
Az erõs viharos szél hullámokat korbácsol a Balaton vizén a Tihanyi félsziget környékén.  
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû  különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi  igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Balatoni tájkép Fotó: MTVA/Faludi Imre

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,3 százalékkal mérséklődött, a külföldivendég-éjszakáké viszont 5,4 százalékkal nőtt a jelzett időszakban.

A vendégéjszakák 62 százaléka a kereskedelmi szálláshelyekhez kötődött, ahol a forgalom 1,6 százalékkal meghaladta az előző évit. A magán- és egyéb szálláshelyeken 2,7 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 0,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,3 százalékkal alacsonyabb volt az előző év azonos havinál. Az 1,3 millió belföldi vendég közel 3,9 millió vendégéjszakát töltött el a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 842 ezer vendéget és 2,3 millió  vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 60 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 5,9 százalékkal nagyobb  volt az egy évvel korábbinál.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 1,4 százalékkal elmaradt a 2023.  júliusitól.

A belföldivendég-éjszakák  száma Szegeden és térségében nőtt a legnagyobb mértékben (11 százalékkal), illetve a Győr–Pannonhalma turisztikai térségben csökkent a leginkább (10 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest.

Érdekesség, hogy Budapesten 9,3 százalékkal több, a Balatonnál 0,4 százalékkal kevesebb volt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma. Ugyanekkor a külföldi vendégek száma 11, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 5,4 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 1,0 millió külföldi vendég 2,8  millió vendégéjszakát töltött el, közülük 703 ezer vendéget  és 1,8 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 69 százaléka szállodákhoz kötődött, ahol a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb  szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 9,6 százalékkal nőtt 2023 júliusához mérten.

A külföldivendég-éjszakák száma a legerőteljesebben Debrecenben és térségében emelkedett (11 százalékkal), leginkább pedig a Budapest környéke turisztikai térségben esett vissza (15 százalékkal) az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Budapesten 8,6, a Balatonnál 6,3 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

Júliusban a turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 134 milliárd forint volt, folyó áron 12 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Széchenyi-pihenőkártyával folyó áron 3,0 százalékkal többet, 7,5 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok.

2024. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest a turisztikai szálláshelyeken 6 százalékkal több, összesen 24,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 1,9, a külföldiek 11 százalékkal több (12,4 millió, illetve 12,1 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken a KSH közlése szerint.

Az élénk utazási kedvnek köszönhetően a szálláshelyek 134,5 milliárd forint bevételt könyvelhettek el júliusban, 12,4 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. Ennek az összegnek a nagyobb részét, 90,4 milliárd forintot vidéken költötték el a vendégek, ahol a bevételek 12,8 százalékkal haladták meg a tavaly júliusit. 

A vendéglátóhelyeken összesen 203,4 milliárd forint bevétel keletkezett 2024 júliusában, ez 6,8 százalékos növekedést jelent az előző év hetedik hónapjához képest – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH adataira reagálva.

A turizmus Magyarország GDP-jének több mint 10 százalékát biztosítja és közvetlen vagy közvetett módon 400 ezer embernek biztosít megélhetést. Az ágazatban dolgozók száma folyamatosan emelkedik, ami jól mutatja a turizmus erejét, valamint a kormány foglalkoztatást növelő intézkedéseinek hatékonyságát. Emellett biztosítja a növekvő turistaforgalom ellenére a hazai turisztikai szolgáltatások színvonalának fenntartását, valamint támogatja az ágazat versenyképességét – tette hozzá az NGM.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.