Ezért nem szabad hagyni, hogy Ukrajna zsarolja az unió vezetését

Még a vak is látja, hogy a folyamatok ellenünk dolgoznak.

2024. 08. 16. 5:07
Illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ukrajna elfoglalta a szudzsai gázátadó állomást. A létesítmény a Testvériség vezetékrendszer kulcspontja, ezért a piaci szereplők most attól tartanak, hogy az ukránok bármikor elzárhatják a gázcsapokat – ismertette a fejleményeket Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte: a tőzsdei árak még úgy is megugrottak, hogy az európai tárolók töltöttsége magas, a fogyasztás alacsony és a szállítások továbbra is zavartalanok.

A szakértő szerint részben ezért kellett volna Brüsszelnek két hete lépnie egy másik ügyben: a Barátság kőolajvezeték körüli vitában. Azzal ugyanis, hogy az Európai Bizottság elmismásolta Magyarország és Szlovákia keresetét, veszélyes precedenst teremtett. Ukrajna ugyanis egy olajvállalat korlátozásával következmények nélkül sérthette meg a társulási megállapodást, így a piaci szereplők – érthető módon – attól tartanak, hogy az ukrán vezetés nem áll meg, legközelebb egy másik területen lép fel, és akár az egész Testvériség vezetéket is leállíthatja.

– Joggal merül fel a kérdés, hogy vajon hol van ennek az egésznek a vége. Az Európai Unió intézményei meddig hagyják az ukrán vezetés egyre súlyosabb politikai nyomásgyakorlási kísérleteit? Még a vak is látja, hogy a folyamatok ellenünk dolgoznak. Márpedig azt a fogkrémet, melyet kinyomtak a tubusból, aligha fogjuk tudni a jövőben visszagyömöszölni – tette hozzá az üzletágvezető.

Az európai gázpiacon eleve nem volt könnyű a nyár, mivel a hőhullámok fokozták a keresletet és ezzel a cseppfolyósított földgázért folyó globális versenyt, és számos termelőnek kellett fennakadásokkal szembenéznie. A gáz Európában több mint 45 százalékkal drágult a készletezési szezon kezdete óta, mivel számos fennakadás történt, miközben a kereskedők beszerzik télre az energiahordozót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.