Több okból is indokolt a paksi blokkok maximális kihasználtsága kánikula idején

Növeli az ellátásbiztonságot és gazdaságosabb is, ha a legnagyobb hőségben nem kell korlátozni a paksi blokkok teljesítményét. Több nemzetközi példa akad arra, hogy eseti jelleggel az erőmű környezetében a folyó hőmérséklete átmenetileg meghaladhatja a határértéket, ami nem okoz halpusztulást – hívta fel a figyelmet a lapunknak nyilatkozó szakértő az Energiaügyi Minisztérium rendeletmódosítási tervezete kapcsán.

2024. 08. 07. 5:35
Illusztráció - A délnyugat-franciaországi Golfech atomerőmű két reaktorának egyike működés közben
(Photo by SEBASTIEN LAPEYRERE / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Több nemzetközi példa is igazolja, hogy az esetenkénti hőmérséklettúllépés nem veszélyezteti a folyó élővilágát Fotó: Hans Lucas via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben a tartós hőhullám miatt egymás után dőltek meg a rendszerterhelési csúcsok, miközben a hazai termelés csúcsra járt, és olajtüzelésű gyorsindítású erőműveket és hatalmas mennyiségű importot is igénybe kellett venni. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy az új nyári, 7036 MW-os csúcsfogyasztás idején – miközben a nap- és szélerőművek termelése minimális volt – szükség volt a gyorsindítású olajtüzelésű erőművek által biztosított 383 MW-nyi teljesítményre is és mintegy 2730 MW-nyi importra. Hasonló időszakok már korábban is voltak, a jövőben pedig a jelentősen növekvő áramigények és a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban fordulnak majd elő. Éppen ezért szakmai szemmel is jó döntés az Energiaügyi Minisztérium által előterjesztett (és társadalmi vitára bocsátott) rendeletmódosítás, miszerint a környezetvédelmi szempontok mellett az energiaügyi miniszter a hazai ellátásbiztonság garantálása érdekében eseti felmentést adhat a hőmérsékletkorlát alkalmazása alól – mondta el lapunk megkeresésére Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő.

Javítaná az ellátásbiztonságot, ha kevesebbszer kellene visszafogni a paksi blokkok teljesítményét
Fotó: MTI/Kiss Dániel

A hatályos rendelet szerint a paksi blokkok hűtővizének kibocsátási pontjától folyásirányban számított 500 méteres szelvényben a Duna hőmérséklete nem haladhatja meg a 30 Celsius-fokot. Az erőmű belső szabályzata a 29,5 Celsius-fokos beavatkozási határérték elérése esetén – a hőmérsékletkorlát túllépésének mértékében – 0,1 Celsius-fokonként 80 MW teljesítménycsökkentést ír elő mindaddig, amíg a határérték alá nem süllyed a vízhőmérséklet. Ilyen leterhelés az elmúlt években többször is előfordult, ezalól lehetne eseti jelleggel felmentést adni. Az erőmű honlapján jelzik is a visszaterheléseket, ilyenre pedig lényegében heti egy-két alkalommal került sor az utóbbi időben blokkonként 25 MW-tal.

Ugyanakkor gazdasági és műszaki szempontból is hatalmas előnyt jelentene – tette hozzá a szakértő –, ha a paksi atomerőművet a nap- és szélerőművek „túltermelése” esetén sem kellene egyre gyakrabban és egyre nagyobb mértékben visszaszabályozni. A műszaki szempont röviden annyi, hogy az atomerőművek teljesítménye bár valamennyire szabályozható, de azokat célszerű teljes kapacitással vagy maximumközeli értéken üzemeltetni. A gazdasági szempont pedig az, hogy olcsóbban termel meg ugyanakkora egységnyi áramot, mint a megújulók, másfelől a fűtőelemek kihasználtsága miatt is az a gazdaságos, ha a blokkok teljes kapacitáson működnek.

Az ilyen típusú felmentés a nemzetközi gyakorlatban nem példa nélküli: 2022-ben a francia nukleáris hatóság például öt atomerőmű részére engedélyezte a kibocsátásihőmérséklet-korlát növelését, szintén ellátásbiztonsági okokból. Az atomerőművek közül négy élt ezzel a lehetősséggel, egy pedig csak azért nem, mert a korlátok között tudta tartani a kibocsátási értékeket. Idén júliusban az illetékes francia hatóság nyilvánosságra hozott egy olyan jelentést, ami a két évvel ezelőtti felmentés környezet- és vízvédelmi hatásait vizsgálta. Három atomerőmű esetén a fokozott környezetvédelmi monitorozás azt mutatta, hogy a korlát növelése nem befolyásolta az adott folyó vizének fizikai-kémiai paramétereit, valamint a mikrobiológiai paramétereket sem. Halpusztulást vagy a víz állapotának károsodását sem észlelték.

Az új hazai rendelettervezet elfogadása esetén tovább növekedhet a hazai ellátás biztonsága és növekedhet a paksi atomerőmű által termelt klímabarát villamos energia mennyisége is. 

Ha a közeljövőben sikerülnie jogi/műszaki megoldást találni arra, hogy a jelenleg üzemelő négy paksi blokkot a nap- és szélerőművek túltermelése esetén se kelljen esetenként több száz megawattal visszaszabályozni, akkor ez tovább növelhetné az atomerőmű éves klímabarát villamosenergia-termelését is. Arról nem is beszélve, hogy műszaki okokból a paksi atomerőmű további üzemidő-hosszabbítása szempontjából sem előnyös mindez.

A két új paksi, 3+ generációs orosz VVER–1200 blokk hűthetőségével kapcsolatban az orosz tervezők arra is gondoltak, hogy Pakson a legforróbb nyári napokon se legyen szükség a Dunába visszavezetett hűtővízre vonatkozó korlátozások miatt a blokkok visszaterhelésére. Alacsony vízállás és magas vízhőmérséklet esetére az új melegvíz-csatorna mellett kiegészítő csúcshűtő berendezés áll majd rendelkezésre, amely a hűtővizet hűtőcellák segítségével visszahűti a Dunába való visszaengedés előtt, nem fűtve tovább a folyót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.