Füstbe ment tervek – ekkora lyukakat üt a büdzséken az illegális dohányáru

A nem legális forrásból származó dohánytermékek a múlt év során 36,3 milliárd forint adóbevételtől fosztották meg a magyar költségvetést.

2024. 09. 14. 6:20
cigaretta, dohányzás
Illusztráció Fotó: Christian Bruna
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez volt az ötödik év, hogy az illegális forrásból származó cigaretták fogyasztása megszakítás nélküli növekedést mutatott Európában, elérve az 52,2 milliárd szálat a KPMG által 38 vizsgált ország területén. Ez azt jelenti, hogy a kontinensen minden tíz cigarettából egy illegálisnak bizonyult. A tanulmány által vizsgált időszakban (2023) a legnagyobb problémát a hamisított cigaretták jelentették Európában, az Európai Unióban és Magyarországon egyaránt.

Hazánkban a csökkenő cigarettafogyasztás mellett arányaiban nőtt az illegális piac, ami 2023-ban félmilliárd elfogyasztott szálat jelent – ugyanannyit, mint 2022-ben –, ami a teljes fogyasztás 7,9 százalékát adja. 

A korábbi években tapasztalt visszaesés ellenére itthon az illegális piac részesedése 2022-ben újra elérte a 2019-es szintet, amit 2023-ban meg is haladt. Ez elsősorban a hamisított dohányáruknak köszönhető, kisebb mértékben pedig az úgynevezett illicit white (kimondottan csempészárunak gyártott) termékeknek. 

A nem legális forrásból származó dohánytermékek a múlt évben 36,3 milliárd forint adóbevételtől fosztották meg a magyar költségvetést.

A hatóságok 22 európai országban 113 illegális cigarettagyárat számoltak fel 2023-ban, amely azt mutatja, hogy az illegális termelőüzemeket ma már a nagy felvásárlópiacok közelében alakítják ki a szervezett bűnözői csoportok. A KPMG jelentésében található, a különböző bűnüldöző szervekkel készített interjúk rámutatnak, hogy a nemzetközi szervezett bűnözés egyre „szakszerűbb” módon vesz részt az illegális cigaretták ellátási láncában.

Az illegális kereskedelem megnehezíti a cigarettázás elterjedtségének csökkentését célzó törekvéseket, káros a közegészségügyre és a fogyasztókra nézve egyaránt, valamint pénzügyi károkat okoz az egyes országok költségvetésének és a jogszerűen működő piaci szereplőknek egész Európában.

Éppen ezért szükséges kiemelni, hogy a körültekintő szabályozás, az előre látható és tervezhető adóemelések, az innovatív megközelítések támogatása, valamint az elrettentő szankciók és a hatóságok hatékony ellenőrzési és bűnüldözési tevékenységének hatására számos uniós tagállamban csökkenés tapasztalható az illegális cigaretták fogyasztásában.

A tanulmányban bemutatott adatok alapján az illegális cigaretták fogyasztása Olaszországban, Lengyelországban, Romániában és Spanyolországban is csökkent a vizsgált időszakban. 

Ezzel ellentétben Franciaország – ahol az adópolitikai döntések nem voltak körültekintőek és a hatóságok nem tudták megakadályozni a feketepiac térnyerését  – továbbra is az EU legnagyobb illegális piacának bizonyul, miután a tagállamokban elfogyasztott 12,7 milliárd szál hamisított cigarettából 6,3 milliárd szálat itt fogyasztottak el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.