Körvonalazódik a megállapodás a minimálbérről

Hajlanak a munkaadók arra, hogy 2027-re a garantált bérminimum helyét átvegyék ágazati tarifarendszerek.

2024. 09. 03. 14:33
Illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Reálisnak tartjuk, hogy két-három év alatt elérje a magyar minimálbér az átlagkereset 50 százalékát. Nem merem azt mondani, hogy megállapodtunk, de ebben a kérdésben nagyon közel a megállapodás” – mondta a Világgazdaságnak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Múlt pénteken kétoldalú egyeztetést folytattak a munkaadói és munkavállalói oldal képviselői az uniós mininálbérről szóló irányelv hazai gyakorlatba ültetéséről. Konkrét összegekről nem esett szó, annál fontosabb elvi kérdésekről igen. Ilyen a referenciaérték meghatározása, azaz, hogy mihez viszonyítsák a mindenkori minimálbért, illetve a garantált bérminimum sorsa. Utóbbinak a megszüntetése már tavaly is felmerült, attól azonban a munkavállalók részéről a Magyar Szakszervezeti Szövetség zárkózott el, míg a vállalkozók oldalán az Áfeosz-Coop Szövetség tiltakozott.

Perlusz László szerint a kérdésben sokat haladtak előre. Elmondása szerint a mostani tárgyalásokon arról egyeztettek, hogy maradna a 2007 óta létező szakmunkás minimálbér 2027. január elseje után is, viszont azokban az ágazatokban, ahol sikerül fejleszteni a párbeszédet a következő három évben, a helyét a tarifák váltanák fel, így testreszabottan, saját képzettségnek megfelelően, az ágazatokra jellemző garantált bérminimum-tételt lehetne meghatározni.

A cikk szerint jó eséllyel a minimálbér jövőre minimum tíz százalékkal emelkedhet, egy ekkora emeléssel a mostani 266 800 forintról bruttó 293 480 forintra emelkedhetne a minimálbér összege. Sőt, egyáltalán nem zárható ki, hogy ettől nagyobb ugrást látunk: már egy 12 százalékos emeléssel is átlépheti a 300 ezres határt. A garantált bérminimum esetében már nehezebb megbecsülni, hogy mire számíthat a szakmunkás minimálbért kapó mintegy 750 ezer fő, akik egy új rendszerben valószínűleg kisebb emelésre számíthatnánk, mint a legutóbbi tízszázalékos ütem.

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2024/09/minimalber-megallapodas-garantalt-berminimum

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.