Rajtot vett a budapesti uniós pénzügyminiszteri csúcs! + videó

Varga Mihály: Minden tagállam jelen van Budapesten, nem sikerült a bojkott.

2024. 09. 13. 9:08
Varga Mihály pénzügyminiszter. Nagy az érdeklődés a budapesti uniós pénzügyminiszteri tanácskozáson Fotó: Facebook/Varga Mihály
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sikerült elhárítani a bojkottot, minden tagállam képviselteti magát – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a magyar fővárosban tartott, kétnapos uniós csúcsra érkezve. A tárcavezető a Világgazdaság ismertetése szerint jelezte, hogy az Európai Unió pénzügy- és gazdasági miniszterei informális találkozójának középpontjában az unió versenyképességének javítása lesz. 

Továbbá tárgyalnak a zöldátmenetről, illetve a napokban megjelent Draghi-jelentésről is, amely súlyos problémákat tárt fel az európai versenyképesség terén.

Arról is beszélt a miniszter, hogy a mostani tanácskozások olyan témák köré épülnek, amelyekben Magyarországnak már vannak az unió közösségével megosztható tapasztalatai. Eszerint áttekintik a zöldátmenet finanszírozási kérdéseit, és annak lehetőségét, hogy az alacsony jövedelmű országok adósságkezeléséhez az Európai Unió milyen módon nyújthat segítséget. Szombaton megvitatják a demográfiai folyamatok hatását az államadósság fenntarthatóságára.

Varga Mihály pénzügyminiszter és  Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke
Fotó: Facebook/Varga Mihály

Varga Mihály azt is jelezte, hogy döntően a legmagasabb szinten képviseltetik magukat a tagállamok. Ugyanakkor a csúcs informális, tehát döntéseket most nem hoznak. A résztvevők nagy száma viszont annál nagyobb sikernek tekinthető. 

A nemzetközi pénzügyi intézmények, közöttük az IMF, az OECD, az EBRD és az EIB is részt vesz a megbeszéléseken az uniós intézmények képviselői mellett. Itt most olyan elmélyült viták lefolytatására nyílik lehetőség, amelyeknek a későbbi ülések döntéshozatalánál látható majd a haszna, tette hozzá.

– Összességében tart a növekedés, elkerültük a recessziót – mondta Paschal Donohoe, az eurócsoport vezetője. Kiemelte: továbbra is fontos, hogy csökkenjen a infláció, ez a háztartások és a vállalatok számára pozitív.

Jelenleg zajlanak a költségvetési tervezések, de az első lépés a középtávú tervek készítése, ennek jegyében továbbra is kiemelt fontosságú a növekedés támogatása. Szólt arról is, hogy Amerikában ugyanakkor érezhetők a recessziós félelmek, az európai kötvények piaca érzékeny a fiskális aggodalmakra. Az augusztusi piaci mozgás azt mutatja, hogy gyorsan változhat a kockázati étvágy. 

– Fontos, hogy minden országa megtegye a saját lépéseit. Az új költségvetési terveknek hitelesnek és végrehajthatónak kell lenniük – hangzott el. Donohoe hangsúlyozta, hogy olyan környezetben vagyunk, amikor a kamatok ugyan magasan vannak, de a foglalkoztatottság is erős. Szerinte ezekre az alapokra lehet építeni, ugyanakkor hangsúlyozta: további munkára van szükség. Az eurócsoport vezetője az új gazdasági keret kapcsán azt mondta, hogy bízik benne, miszerint minden tagállam megteszi a tőle telhetőt. Ennek kapcsán a hitelességet emelte ki.

Donohoe hangsúlyozta, hogy az eurócsoport munkájának folytatódnia kell. Ezzel indokolta, hogy miért nem halasztották el a bojkottfelhívás ellenére az informális csúcsot.

– Azért döntöttem így, mert voltak olyan miniszterek, akik az informális ülésen részt akartak venni. Logikus választásnak tűnt a mai ülés helyszíne – fogalmazott elég egyértelműen. Szerinte mindenki belátta, hogy szükség van egy olyan találkozóra, ahol fontos ügyekről esik szó.

– Az Európai Központi Bank független intézmény, semmilyen politikai nyomásnak nem vagyunk kitéve – válaszolta újságírói kérdésre Christine Lagarde, az intézmény elnöke. Jelezte: továbbra is az árstabilitásra törekednek, az álláspontjukat meghatározza az inflációs prognózis. A 2022. októberi infláció több mint tízszázalékos volt, míg legutóbb már csak 2,2 százalékot mutatott ez a szám. – Bár nagyok az eltérések a tagországok között, de közelítünk a célokhoz – mondta. 

Az elnök arra az újságírói kérdésre, miszerint lesz-e újabb kamatvágás, ezt mondta: nagyon sok adatuk van, ha ezekhez képest jelentős az eltérés, akkor újraértékelik a helyzetet.

Egy másik kérdés kapcsán pedig jelezte, hogy vizsgálják a globális környezetet, amit szerinte bizonytalanság jellemez. Így például a kínai gazdaság a várakozások szerint öt százalék körül fog növekedni. Az ottani változások hatást gyakorolnak a nemzetközi kereskedelemre és az európai gazdaságra is. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.