Újra magyar fiatal a nemzetközi dobogón!

A lengyelországi Katowicében mérte össze tudását 37 ország legtehetségesebb fiatalja a 35. EU Fiatal Tudósok Versenyén.

2024. 09. 17. 14:05
Illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyelországi Katowicében mérte össze tudását 37 ország legtehetségesebb fiatalja a 35. EU Fiatal Tudósok Versenyén, melyre a Magyarországot képviselő diákokat a Magyar Innovációs Szövetség delegálta. Az Európa-bajnokságon Hegedűs Márton két díjat kapott, a verseny különdíját és egy harmadik díjat – közölte a szövetség.

Az Európai Unió által évente szervezett, legrangosabb tehetségkutató verseny döntőjét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét – melyre a világ 37 országából 65 000 fiatal közül kiválasztott középiskolai fiatalok érkeztek – az idén szeptember 9–14. között rendezték meg Katowicében. A 14–20 év közötti fiatalok között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2023/2024. évben megrendezett 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia három első díjas pályázatának készítője képviselhette:

– Aklan Larion, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja „Kvantummágnesesség – Zeeman-effektuson alapuló méréstechnika modellje” című pályázatával. Konzulensei: Schnider Dorottya és Tóth Kristóf.

– Hegedűs Márton, a Kecskeméti Református Gimnázium diákja „Katenán – Együtt vagy külön?” című munkájával. Konzulensei: Tóth Imre és Bogner Marcell Márk. (A katenán jelentése: két vagy több egymásba kapcsolódó gyűrűből álló vegyületek gyűjtőneve – a szerk.)

– Horváth Zsombor, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja, „Virtual Front Desk, a virtuális recepciós szoftver” című pályázatával.

A „magyar válogatott”  a lengyelországi Katowicében mérte össze tudását 37 ország legtehetségesebb fiataljaival
Forrás: Magyar Innovációs szövetség

A négylépcsős ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a részt vevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb maximum három pályamunkáról a brüsszeli nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri interjúk során alakítja ki a végleges sorrendet. Az idén Katowicében lezajlott döntőn, a 35. EU Fiatal Tudósok Versenyén 37 országból 90 projekt, 150 diák versenyzett egymással.

Az Európa-bajnokság különdíját Hegedűs Márton nyerte el, ezáltal meghívást kapott az EU-pavilonba a 2025. évi oszakai világkiállításra, egyidejűleg projektjével a III. díjat is kiérdemelte, amelyhez 3500 eurós jutalom tartozik.

A 2016-os kémiai Nobel-díjat Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart és Ben Feringa kapták a molekuláris gépek terén végzett kutatásaikért, amely egy új terület, sok jövőbeli alkalmazási lehetőséggel. Márton kutatása ehhez a Nobel-díjas kutatáshoz kapcsolódva egy fotoreszponzív szupramolekuláris egység, egy fotokapcsolóval funkcionalizált katenán megtervezésére és szintézisére összpontosít, amely UV fény hatására deformálódni képes. A kutatás során egy prototípust állított elő és karakterizált, és most egy univerzálisan hasznos tiofén kapcsolóval felszerelt katenán szintézisén dolgozik, amely ígéretes lehet más területeken is.

Hegedűs Márton két elismerést kapott, a verseny különdíját és egy harmadik díjat 
Forrás: Magyar Innovációs Szövetség

Hegedűs Márton a Kecskeméti Református Gimnáziumban érettségizett, jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem első éves kémia szakos hallgatója.A magyar delegációt Ivánka Gábor OTIO-bírálóbizottsági tag, Mafitud-elnök vezette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.