Európa legolcsóbbjai között a magyar gázárak, nagyszabású új program a kkv-k támogatására

A lakossági földgáz ára idehaza a legalacsonyabb, de nem tanácsos átlépni az átlagértéket. A Gazprom továbbra is megbízható partnere Magyarországnak. Kedvező adatok érkeztek a kiskereskedelemből, az üzemanyag viszont kétszer is drágult a héten. Jöhetnek az olcsóbb újlakások.

2024. 10. 13. 6:30
A héten kétszer emelkedett az üzemanyagok ára Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oslo, Budapest, Kijev és Belgrád álltak annak a listának a legkedvezőbb helyein, amely az európai fővárosok euróban megadott bruttó lakossági áramárai szerepelnek. A sorrendet elemzésében a finnországi VaasaETT határozta meg (ahogyan minden más hónapban is) a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), valamint az Energie-Control Austria megbízásából. Míg a Budapestre kapott áram- és gázárak szabályozási okokból Magyarország egészére érvényesek, addig más országokban vannak a helyi fővárosétól eltérő árak is. 

kardoskut_G4I4720
Idehaza a legolcsóbb a lakossági földgáz, ha átlépjük az átlagfogyasztást, még akkor is az olcsóbbak között van (Fotó: Kurucz Árpád)

A töredékét fizetjük az európai átlagnak, viszont aki átlépi az átlagfogyasztási értékeket, annak érdemes észben tartani, hogy már húszszázalékos átlagfogyasztás-túllépéssel a hatóságilag befagyasztott gázár több mint a kétszeresét fizeti, ami 5,24 eurócent volt szeptemberben. Igaz, ez még így is a negyedik legalacsonyabb uniós és az ötödik legalacsonyabb európai tarifának számított. A svéd árak pedig azért kiemelkedően magasak, mert az ottani szolgáltató nagyon kevés háztartást lát el földgázzal.

Az ellátásbiztonságot és a versenyképes árat is biztosítja a Gazprommal való együttműködés

– A magyar állam feladatának és kötelességének tekintjük, hogy az ország energiaellátása hosszú távon biztosított, az ára pedig versenyképes legyen, a Gazprommal való együttműködés pedig nemcsak a versenyképes árat, hanem az energiabiztonságot is jelenti – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Szentpétervári Nemzetközi Gázfórum 2024 csütörtöki plenáris ülésén. Hozzátette: a gázszállítóval kötött hosszú távú szerződés és a további kereskedelmi szerződések alapján a magyar éves gázfogyasztás 60 százaléka már be van tárolva. 

Számunkra az energiaellátás biztonságának kérdése fizikai természetű. A fizikai természetet az infrastruktúra határozza meg. Ha van egy csővezeték a forrástól a fogyasztóig, onnan lehet gázt vagy olajat vásárolni. Ha nincs […] akkor ez egy szép álom lehet, de nem lehet helyettesíteni a már meglévő forrást és szállítási útvonalat

– mondta.

Eddig nem kaptunk jobb ajánlatot az orosz partnerekéhez képest. Senki sem állt elő olcsóbb vagy megbízhatóbb forrással. A kérdésem az, hogy miért kellene váltanunk? – tette hozzá.

 

Vásárlás: valami olyan dolog történt a magyar boltokban, amit az elemzők se nagyon értenek

Augusztusban kedvező adatok érkeztek a kiskereskedelemből: úgy havi, mint éves alapon bővülni tudott a forgalom: 4,1, illetve 0,8 százalékkal. Míg tehát az előző hónapokban a kiskereskedelem rendre a várakozások alatt teljesített, és nem érte el azt a növekedési ütemet, amelyet a reálbérek emelkedése indokolt volna, a mostani adat már jelzi azt a növekedési szintet, amelyet úgy nagyjából elvárhatunk egy kilenc-tíz százalékos reálbér-emelkedés mellett – értékelte az augusztusi kiskereskedelmi adatokat Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Mint írtuk, idén másodjára sikerült négy százalék fölé emelkednie a hazai kiskereskedelmi forgalomnak, a kedvező adat főképp az élelmiszerüzletek kiugró, csaknem nyolcszázalékos forgalomnövekedésének köszönhető. Vásárlási lázról még messze nincs szó, de jól látszik, hogy fokozatosan oldódik a lakosság óvatossága. 

 

Végre: olcsó lakásokat építhetnek Magyarországon – készül az ingatlanboom

Lesz egy nagy lakásboom – jelentette ki péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor, aminek kapcsán utánajártunk, hogy mindez hogyan lehetséges, és miből állhat. Egyre több konkrét nyilatkozat és nyilvánosságra került háttér-információ utal arra, hogy több oldalról és részben az eddigiektől eltérően közelíthet a kormány a lakáspiachoz.

A megfizethető lakhatás és a megfizethető lakások kérdését komplexen készülnek kezelni, vagyis a lakhatást, tehát a bérleti díjakat és a lakáshoz jutást is megfizethetőbbé kell tenni.

Ami már tény, hogy a rövid távú szálláskiadás beígért szabályozásához lakhatási kérdésként közelít a kormány, ezt szó szerint így jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. Nemrég azt is leszögezték, hogy csak Budapesten készülnek szigorításra. A kistelepüléseken indított lakásépítési és otthonfelújítási programok, amelyek döntően gyerekvállaláshoz kötöttek, sikeresek, de látva a vidéki lakáshelyzetet, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) azt szorgalmazza, hogy vidéken gyerekvállalástól függetlenül támogassák az otthonteremtést.

Az új építésű lakásoknál a kínálat növelése mellett a keresleti oldal megerősítése a kulcskérdés, amit olcsóbb, a prémiumkategóriánál egyszerűbb, de modern lakáskínálat formájában célszerű megvalósítani  – hangsúlyozta Koji László, az ÉVOSZ elnöke a Világgazdaságnak a téma kapcsán.

Mint rámutatott, az a probléma, hogy a lakásfejlesztők nem érdekeltek az alacsonyabb felszereltségű, egyszerűbb, tehát a prémiumszint alatti lakások piacra vitelében. Még a rozsdaövezetben is drágák a lakások, a tömegpiacot olcsóbb termékekkel lehet eredményesen célba venni.

 

Nagyszabású új program a kkv-k támogatására

A Demján Sándor-programot a miniszterelnök jelentette be pénteki rádióinterjújában. Mintegy kilencszázezer vállalkozás működik Magyarországon, amelyek 99,9 százaléka minősül mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak. Azaz: ez a szektor adja a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét. Ezek foglalkoztatják a magyar munkavállalók kétharmadát. A kormány az akciótervének részeként kedvezőbbé teszi a Széchenyi-kártya-programot, tőkeprogram indul a kkv-k beruházásainak és versenyképességének támogatására, de új hitelprogram is, amely élénkíteni fogja az érintett cégek exportját.

Mindezek mellett a társaságok kifektetéseit támogató hitel- és tőkeprogram, továbbá egy − az online megjelenést és kapcsolattartást szolgáló – digitalizációs program is készülőben van.

 

Újabb drágulás a kutakon szombattól

Folytatódik az üzemanyagár-emelés Magyarországon – jelentette a Holtankoljak pénteken. Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis szombattól a benzin beszerzési ára bruttó hat forinttal, míg a gázolajé bruttó öt forinttal emelkedett.

Erről a nagykereskedők döntöttek, és nagy kérdés, hogy a benzinkutasok ebből mennyit hárítanak át a járműtulajdonosokra.Az előző áremelések esetében azt lehetett tapasztalni, hogy a nagykereskedelmi áremelésnél valamennyivel alacsonyabb mértékben érvényesül a drágulás a töltőállomásokon. 

Ezért most az alábbi átlagárakkal lehet számolni:

  • 95-ös benzin: 597 Ft/liter,
  • gázolaj: 608 Ft/liter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.