Fokozható a magyar bankrendszer teljesítménye

A nem teljesítő hitelek aránya ma már tartósan alacsony.

2024. 10. 11. 10:51
Illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar bankrendszer stabil és válságálló, a hitelezés és a digitalizáció növelésével a következő években tovább fokozhatja teljesítményét – jelentette ki Varga Mihály a Gránit Bank üzleti reggelijén, Budapesten. A pénzügyminiszter kiemelte: a gazdasági semlegesség politikájának köszönhetően a magyar gazdaság növekedése három-hat százalék közötti pályán mozoghat a következő években.

A tárcavezető felhívta a figyelmet: 

a világgazdaságban Európa versenyképessége leszakadóban van, az Egyesült Államok gazdasága ötször, Kínáé tízszer gyorsabban növekszik az Európai Unióhoz képest, ezért a magyar EU-s elnökség legfontosabb célkitűzése az európai versenyképesség megerősítése. 

A miniszter a tárca közleménye szerint hangsúlyozta: a magyar gazdaság a szomszédban zajló háború ellenére is stabil lábakon áll. A makrogazdasági mutatóink javulnak, hazánk tőkevonzóereje erős, az adókörnyezet az egyik legvonzóbb az Európai Unióban. 

– Magyarország a gazdaságpolitikában a blokkosodás helyett a gazdasági semlegesség mellett kötelezte el magát. Ennek köszönhetően a kilátásaink is kedvezőek, a nemzetközi előrejelzések szerint a magyar GDP-növekedés jövőre a legnagyobbak között lesz az EU-n belül – magyarázta.

Varga Mihály rámutatott: a világban zajló gazdasági és politikai történések ellenére a kormány tartja a kitűzött 4,5  százalékos hiánycélt, jövőre 3,7 százalékra, 2026-ra pedig három százalék alá javítja a hiány mértékét.  

A miniszter szólt arról is, hogy az idei évben az adósságrátát 73 százalék közelébe fogják csökkenteni, 2026-ra pedig ismét hetven százalék alá mérsékelik. 

A tárcavezető az elmúlt időszak eredményeiről szólva ismertette: a kormány gazdasági intézkedéseinek köszönhetően a magas foglalkoztatottságot mindvégig sikerült megőrizni, és a növekvő reálbérek mellett az inflációt is letörték. Magyarország külkereskedelmi mérlege pozitív, a kiskereskedelmi forgalom pedig újra növekszik. 

Varga Mihály rámutatott: a magyar bankszektor ellenálló, jelentős tőke- és likviditási tartalékkal rendelkezik, a nem teljesítő hitelek aránya pedig ma már szintén tartósan alacsony. 

– Minden feltétel adott ahhoz, hogy Magyarországon stabil, ellenálló bankrendszer működjön, azonban előrelépésre van szükség az uniós összevetésben magasnak számító banki működési költségek, a digitalizáció és a banki szolgáltatások tekintetében – tette hozzá.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.