Hatvanötezres bírságot is kaphat, ha rajtakapják, hogy ezeket a palackokat váltja vissza

Figyelmeztetés és helyszíni bírság is kiszabható, de akár fel is jelenthetik érte.

Forrás: Kemma2024. 10. 10. 16:27
LB_20240813_REpont_0073
PET
illusztráció Fotó: Ladóczki Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte tömeges jelenséggé vált, amint az emberek a palackvisszaváltó automaták előtt állnak sorban, amint az is, hogy vannak, akik akár az utcára kihelyezett szemetesekből is kiszedegetik a palackokat, hogy pénzhez jussanak. Első blikkre ez jó ötletnek tűnhet, azonban a Kemma rávilágít, hogy nem feltétlenül az. 

Felidézik, a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szabályozza a kidobott palackok sorsát és ez alapján azokat nem szedheti össze akárki. Szó szerint így néz ki a történet: „amennyiben a hulladékot a gyűjtőedényből az arra nem jogosult személy eltávolítja, úgy cselekménye alkalmas a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 177. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti tulajdon elleni szabálysértés elkövetésére, melynek okán feljelentés alapján az eljárás alá vont személlyel szemben szabálysértési előkészítő eljárás indul.”

A portál tehát megkereste Gányai Balázst, a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét, aki a büntetési tételekről tájékoztatott. Ez alapján a bírság összege 6500 forinttól 65 ezer forintig, fél éven belül pedig újabb szabálysértés elkövetése alkalmával 90 ezer forintig terjedhet.

Hozzáfűzte, a cselekmény tulajdon elleni szabálysértésnek minősül, ami 

figyelmeztetéssel szankcionálható, vagy helyszíni bírsággal sújtható, de akár feljelentést tehet az intézkedő rendőr.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek, addig a pontig, amíg ezek a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság, vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába nem kerülnek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.