Hogyan rendeződhet az orosz–ukrán gázvita?

Szlovákiának és Ausztriának továbbra is szükségük van az orosz gázra.

2024. 10. 21. 5:05
Illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyre szövevényesebb javaslatok kerülnek asztalra az év végén lejáró orosz–ukrán gáztranzitszerződés kapcsán – hívta fel a figyelmet a fejleményekre a közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte: az egyértelműen látszik, hogy a szállítások megszakadásában senki sem érdekelt.

Ukrajna ugyan nem szeretne közvetlenül szerződni az orosz féllel, de a tranzitdíjról sem mondana le, és a saját ellátását sem sodorná veszélybe. A közép-európai országoknak, mindenekelőtt Szlovákiának és Ausztriának továbbra is szükségük van az orosz gázra, Oroszországnak pedig jól jön az árbevétel. 

A szakértő emlékeztetett: az egyik megoldást egy azeri kereskedő adminisztratív beemelése jelentheti az orosz és ukrán fél közé, ami növelné ugyan az árakat, de Ukrajna igénye teljesülne. A másik, frissebb elképzelés szerint egy szlovák állami energiavállalat kibérelné a vezeték használatának jogát az ukrán féltől, és így ez az új szereplő szerződne az oroszokkal, ami végső soron hasonló következményekkel járna, mint az azeri kereskedő beiktatása.

– A hónapok óta tartó csiki-csuki egy kérdést biztosan felvet. Hogyan jutottunk odáig, hogy fél Európa azon dolgozik, hogy Oroszország és Ukrajna ne kerülhessen rá egy közös szerződésre? Tényleg ez most a legnagyobb bajunk? – tette fel a kérdést a Századvég üzletágvezetője.  

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.