Jövő héten sok minden kiderül

Ahogy a kormány, úgy az elemzők is várják a statisztikai hivatal első becslését a magyar gazdaság harmadik negyedévéről. Ehhez már egy hetet sem kell aludni. A nemzetközi környezet viszont továbbra sem kecsegtet sok jóval.

2024. 10. 25. 5:07
Illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazán fontos adatot tesz közzé a jövő héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), október 30-án derül ki, hogyan teljesített a magyar gazdaság a harmadik negyedévben. A kormány és az elemzők is kiemelt figyelmet fordítanak a bruttó hazai termék (GDP) alakulására. Azért született meg a huszonegy pontból álló akcióterv is, hogy jövő év első felére már nagyobb lendülettel robogjon a gazdaság.

Azt már tudjuk, hogy a GDP a második negyedévben a kiigazított adatok szerint 1,3 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ha az első fél évet nézzük, akkor ez a szám 1,5 százalékot mutat. Az MBH Bank elemzői a minap ismertették legfrissebb előrejelzésüket. A szakértők erre az évre 1,6 százalékos növekedés vetítenek előre. Ez pedig leginkább a hazai fogyasztás bővülésének, a reálbérek emelkedésének, a mérsékelten növekvő foglalkoztatásnak és az infláció csökkenésének köszönhető majd. A beruházások ugyanis a vártnál nagyobb visszaesést mutatnak, de gyenge a külső kereslet is. A jövő évre előzetesen 3,4 százalékos növekedési ütemmel kalkulálnak. A kormány célja is ismert, a gazdasági növekedést három és hat százalék közé kell emelni, mégpedig tartósan.

 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szintén ismertette a legfrissebb előrejelzéseit. A szervezet szerint az idén a világ egészére számolt hazai össztermék 3,2 százalékkal nő. A jövő évre szintén ekkora számot várnak. Ha a részleteket is megnézzük, akkor az euróövezetben az idén 0,8 százalékos lehet a bővülés, ami a következő évre 1,2 százalékra emelkedhet. 

Ami hazánk szempontjából rossz hír, az az, hogy az IMF sem látja a német gazdaság feltámadását. Az idei évre szóló prognózisukat 0,2 százalékról 0 százalékra módosították, a jövő évit pedig 1,3 százalékról 0,8 százalékra változtatták a jelentés összeállítói. A német GDP tavaly 0,3 százalékkal csökkent – emlékeztetett a távirati iroda tudósítása.

Az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatban már derűlátóbbak az IMF elemzői. Az idei növekedési előrejelzésüket 2,7 százalékról 2,8 százalékra, a jövő évit pedig 1,9 százalékról 2,2 százalékra javították. Az amerikai GDP tavaly 2,9 százalékkal nőtt. A valutaalap szerint a kínai gazdaság az idén 4,8 százalékkal, míg jövőre 4,5 százalékkal bővülhet. India azonban Kínát is túlszárnyalhatja, miután a szakértők szerint ebben az évben 7 százalékkal erősödhet az ország teljesítménye, míg jövőre 6,5 százalékkal. India a múlt évben 8,2 százalékos növekedést mutatott fel.

Az IMF már kevésbé optimista a magyar gazdasággal kapcsolatban. A szervezet szerint az idén 1,5, majd jövőre 2,9 százalékkal nőhet a bruttó hazai termék. Az infláció a tavalyi 17,1 százalék után idén 3,8 százalék, jövőre 3,5 százalék lesz a várakozás szerint. Az intézmény továbbra is azzal számol, hogy a munkanélküliség idén 4,4 százalék, jövőre pedig 4,2 százalék lesz a tavalyi 4,1 százalékot követően.

Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a következő években a világgazdaság gyengén nő, miközben emelkedik az államadósság. A globális adósságállomány növekedését nagyrészt a világ két legnagyobb gazdasága, Kína és az Egyesült Államok által fölvett állami kölcsönök emelkedése okozza. Krisztalina Georgieva szerint azonban ennél is ijesztőbb tendencia az államadósság növekedése a fejlődő és a szegény országokban, ahol a kormányzati bevételek egyre nagyobb részét fordítják adósságszolgálatra.

Az ügyvezető egyben felhívta a figyelmet az infláció lassulására a világ vezető gazdaságaiban, bár hozzátette, miszerint még korai győzelmet hirdetni az infláció felett. – Lehet, hogy az infláció lassul, de a magas árak egyelőre nem tűnnek el – figyelmeztetett a távirati iroda ismertetése szerint. 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.