Kilőtt az olaj ára Irán rakétazápora miatt

Ha elszabadul a folyamat, az veszélyeztetheti a világ energiaellátását.

2024. 10. 02. 10:41
Illusztráció Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán több száz, köztük ballisztikus rakétákat lőtt Izraelre kedd este. Az izraeli kabinet és a lakosság óvóhelyre menekült, míg Joe Biden amerikai elnök és alelnöke, Kamala Harris válságtanácskozást hívott össze. Az amerikai tőzsde már a támadás előtti órákban zuhanással reagált arra, hogy a Fehér Ház megszellőztette, küszöbön a nyílt iráni–izraeli háború. A rakétazápor után elszabadultak az árfolyamok a világpiacon: a főbb részvények estek, az olaj ára kilőtt, a sékel gyengült.

A befektetők nem attól tartanak, hogy Irán rakétái károkat okoznak a zsidó állam területén, hanem Izrael reakciójától. Mivel Irán kőolaj-exportáló ország, egy izraeli válaszcsapás csökkentheti az olajexportot, és ezzel együtt veszélyeztetheti a világ energiaellátását.

Izrael úgy tudja a legjobban meggyengíteni Iránt, ha kárt okoz az olajiparában, ami a perzsa ország bevételének felét biztosítja. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy az iráni olajexport nagy része Kínába, a „világ gyártóhelyiségébe” irányul. Egy izraeli támadás ráadásul a közel-keleti térség tankerforgalmát is megzavarhatja.

A részletekről a Világgazdaság cikkében olvashatunk:

https://www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2024/10/megbolondult-az-olaj-ara-iran-raketazapora-miatt

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.