Magyarország az Európai Unió legnagyobb tormatermesztője, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) húsvét közeledtével arra hívja fel a figyelmet, hogy a hazait válasszák a fogyasztók. Az Európai Unióban évente mintegy harmincezer tonna tormát termesztenek, ennek csaknem a felét Magyarországon.

Fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Hazánkban 2020-ban – mintegy ezernégyszáz hektárnyi területen – 12 ezer tonna torma termett.
A hazai felhasználás jelentős, mellette a legtöbb tormát Németországba, az Egyesült Királyságba, Lengyelországba és Csehországba exportáljuk,
alapvetően nem feldolgozott formában.
A torma hazánkban őshonos növény,
termesztése elsősorban az Észak-Alföldön terjedt el. A torma betakarítása jellemzően október közepén kezdődik, és szakaszosan, hónapokon át zajlik. Megfelelő körülmények között nyersen is sokáig eltartható.
Az élelmiszeripar a torma gyökerét savanyított és ecetes tartósított készítményekhez – uborka, káposzta, cékla, vegyes vágott, paprika, csalamádé – ízesítőként is előszeretettel használja egyedülálló íze miatt. A frissen reszelt tormának magas a C-vitamin tartalma, emellett baktérium- és vírusölő hatású.