Még Orbán régi kritikusa sem tudott ebbe belekötni

A legtöbb kormánypárti EP-képviselő otthonról követi az uniós parlament Magyarországról szóló mai vitáját, ahol végül Varga Judit igazságügyi miniszter sem szólalhat fel. A rendkívüli magyar jogrendről szóló vitának nem csak a jelenleg is súlyos járványhelyzet miatt nincs sok értelme: az Euró­pai Bizottság már számos alkalommal kimondta, hogy a szabályozásnak nincs az uniós joggal ellentétes eleme. Szerdán még Frans Timmermans, az Orbán-kormány régi kritikusa sem talált fogást a koronavírus-törvényen.

2020. 05. 14. 5:50
null
Fertőtlenítés a budapesti Astoriánál a metróaluljáróban. Terítéken a rendkívüli intézkedések Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyórás vitát tartanak ma Brüsszelben a hazai rendkívüli jogrendről, ám a magyar kormányt közvetlenül senki nem fogja képviselni az Európai Parlamentben (EP). Az elmúlt napokban Varga Judit igazságügyi miniszter hiá­ba jelezte a részvételi szándékát a járványhelyzet miatt rendkívülinek számító plenáris ülésen, azt David Sassoli EP-elnök elutasította, mondván: a szabályok értelmében kizárólag az államfő vagy kormányfő képviselheti a tagállamokat a viták alkalmával.

Lapunk szerdán ugyanerről kapott megerősítést Jaume­ Duch Guillottól, az EP szóvivőjétől. Mint azt kérdésünkre mondta, szívesen meghallgatják a magyar kormányt, de csak a szabályoknak megfelelő szinten. – Orbán Viktor Sassoli elnöknek küldött levelében pedig világossá tette, hogy nem tud itt lenni – szögezte le Jaume Duch Guillot.

Fertőtlenítés a budapesti Astoriánál a metróaluljáróban. Terítéken a rendkívüli intézkedések
Fotó: Kurucz Árpád

A magyar miniszterelnök a hét elején küldött levelet a baloldali EP-elnöknek, amelyben a járvány miatti elfoglaltságaira hivatkozva jelölte ki Varga Juditot Magyarország képviseletére. A kormányfő a dokumentumban azzal is érvelt, hogy az uniós tanács színeiben sem miniszter, hanem államtitkár vesz majd részt az ülésen. Egyébként az Euró­pai Bizottság sem a legfelsőbb szinten – Ursula von der Leyen személyében – képviselteti magát, hanem Věra Jourová alelnök ismerteti majd a testület álláspontját.

– Elvárjuk, hogy Brüsszel biztosítsa a magyar kormánynak a lehetőséget, hogy elmondhassa álláspontját az Európai Parlamentben – ezt egy szerda reggeli rádióműsorban hangoztatta Varga Judit, aki annak a véleményének is hangot adott: ha már sor kerül a magyarvitára, miért nem első reflex az EP részéről, hogy meghívja a magyar kormányt? – Nagyon lejteni fog a pálya abban az irányban, hogy megint meghallgassuk a szokásos vádakat az országgal szemben – húzta alá.

A távmunkára kényszerült és jelenleg is működési zavarokkal küzdő Euró­pai Parlament amúgy sem először bírálja a magyar koronavírus-törvényt. Áprilisban a képviselők – szintén távszavazással – elfogadtak egy állásfoglalást, amelyben az uniós normákkal összeegyeztethetetlennek bélyegezték a jogrendet. Akkor az sem volt mindenki számára egyértelmű, hogy mi is történik hazánkban – sok képviselő abban a hitben ítélte el törvényt, hogy az a magyar Országgyűlés felfüggesztéséről is rendelkezett. A nyilvánvaló téves információk miatt Orbán Viktor akkor a magyar kormánypártokat soraiban tudó Európai Néppártnak írt levelet.

A mai vita értelmét persze nemcsak a jelen lévő képviselők kis száma miatt lehet megkérdőjelezni, de az sem teljesen egyértelmű, hogy az említett, áprilisi elítélő állásfoglalás óta mi történt, ami indokolná a Magyarországról szóló diskurzust. A szerződések őreként működő Európai Bizottságban ráadásul egyértelműen a hazánknak kedvező irányba fordultak a dolgok: Věra Jourová alelnök több alkalommal is kimondta, hogy a magyar szabályozásnak nincs az uniós joggal ellentétes eleme. – Ha elolvassuk a koronavírus elleni védekezésről szóló magyar törvényt, semmi olyat nem találunk benne, amely okot adna kötelezettségszegési eljárás indítására – mondta még áprilisban a liberális alelnök, aki azóta kissé árnyalta a véleményét. Egy e heti online beszélgetésen már aggasztónak bélyegezte a helyzetet, de továbbra sem beszélt magyar jogsértésről.

A legfurább „bók” a magyar kormány régi kritikusától, Frans Timmermanstól érkezett.

Az egykori jogállamisági biztos, jelenlegi zöldmegállapodásért felelős bizottsági alelnök egy tegnap közzétett rádióműsorban azt mondta: közelről szemügyre vették a magyar rendkívüli jogrendet, és annak vannak bírálandó elemei, de pusztán jogi szempontból nincs kivetnivaló benne. – Épp abba a kategóriába esik, amit még el lehet fogadni a jelenlegi körülmények között – szögezte le.

Deutsch Tamás: Nem nyugszik a Soros-hálózat

Hajmeresztő az Európai Parlament (EP) baloldali elnökének azt gondolni, hogy majd ő oszt szerepet és ő határozza meg, hogy egy szuverén uniós tagállam kormányát ki képviseli egy európai parlamenti vitában. Ez több mint abszurd – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője annak kapcsán, hogy David Sassoli nem engedi, hogy hazánkat Varga Judit igazságügyi miniszter képviselje a baloldal és a Soros-hálózat által vezényelt újabb vitában. Hangsúlyozta, szégyenteljes, hogy még a koronavírus-járvány közepette sem nyugszik a baloldal és a Soros-hálózat. A fideszes politikus úgy fogalmazott: kiábrándító és szánalmas az, ami az EP-ben történik. – Európában már 160 ezren haltak meg a járványban, és milliók veszítették el a munkájukat. Ezek a baloldali, liberális erők azonban még ebben a helyzetben sem az európai polgárok sorsával, hanem Magyarország megtámadásával vannak elfoglalva – fogalmazott. Kiderült az is, hogy az EP korábbi állásfoglalása is szándékos hazugságokat és ténybeli tévedéseket tartalmazott a koronavírus-törvényről és Magyarországról. – Az EP bevándorláspárti, balliberális többsége mindezek ellenére most is egy szánalmas és átlátszó politikai cirkuszt ad elő – fűzte hozzá Deutsch Tamás. Mint mondta, önmagában elképesztő, és az egész eljárás elfogultságát jelzi az a kekeckedő levélváltás, amit az EP baloldali elnöke kezdeményezett. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.