időjárás -1°C Mária 2021. December 8.
logo

Az EU pénzbüntetéssel sújtja Lengyelországot

Judi Tamara (Brüsszel MWH)
2021.09.07. 12:55 2021.09.07. 14:54
Az EU pénzbüntetéssel sújtja Lengyelországot

Noha hetekkel ezelőtt még úgy tűnt, hogy csillapodik a lengyel–uniós jogvita, az Európai Bizottság kedden bejelentette, hogy pénzbüntetés kiszabását kéri Lengyelországra a sokat vitatott igazságügyi reform miatt.

Az Európai Bizottság azt kéri az EU Bíróságától, hogy vessen ki pénzbüntetést Lengyelországra a bírákat illető fegyelmi rendszer reformja miatt – erről Věra Jourová, az uniós bizottság alelnöke számolt be kedden a Twitteren, hozzátéve: a jelenleg is működő lengyel fegyelmi kamara léte nem fér össze az uniós joggal. Mint azt írta, Brüsszel egyúttal kötelezettségszegési eljárást is indít Varsó ellen, mert a vitatott reform további magyarázatot követel. Jourová szerint a tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk az uniós bíróság ítéleteit. 

Készek vagyunk rá, hogy a lengyel hatóságokkal együttműködve találjunk kiutat a válságból

– húzta alá Twitter-üzenetében. Didier Reynders igazságügyi biztos is megszólalt az ügyben: a lengyeleknek járó pénzbüntetést szerinte is az indokolja, hogy nem tartották magukat az uniós bíróság július 15-i ítéletéhez. 

Az Európai Bizottság közleményt is kiadott kedden, sajtótájékoztatójukon pedig arról beszéltek, hogy az Európai  Unió Bíróságának a dolga, hogy a pénzbírság mértékéről határozzon. A brüsszeli testület mindenesetre azt kérte Luxembourgtól, hogy 

ameddig a lengyelek nem teljesítik maradéktalanul a júliusi ítéletet, minden egyes napért számoljanak fel nekik pénzbüntetést. 

Lapunk is írt róla, hogy a lengyel–uniós jogvita július közepén mérgesedett el, amikor Jourová biztos ultimátumot adott a lengyeleknek, miszerint legkésőbb augusztus 16-ig hajtsák végre az uniós bíróság emlegetett ítéletét. Utóbbiban a luxembourgi székhelyű testület a közösségi joggal nem összeegyeztethetőnek nevezte a bírói jogsértéseket vizsgáló fegyelmi kamara létét. Emlékezetes, hogy gyakorlatilag a bírósági ítélettel egy időben a lengyel alkotmánybíróság pedig azt mondta ki, hogy a jogrendszer reformját illetően a nemzeti jogot elsődlegesnek kell tekinteni az uniós joggal szemben. Később ezt a véleményt a varsói kormány megannyi tagja megismételte, ami nagy indulatokat keltett uniós berkekben. (Ismert, nemrég a német alkotmánybíróság is megkérdőjelezte az EU-s jog elsőbbségét)

Augusztus utolsó heteiben még úgy látszott, hogy rendeződik a jogvita: Lengyelország levélben adta Brüsszel tudomására, hogy augusztus elsejével korlátozták a kamara működését, viszont az igazságügyi reformot folytatni kell, mert a társadalom bizalma megköveteli a hatékony bírói rendszert. Az Európai Bizottság akkor arról tájékoztatott, hogy vizsgálják a Mateusz Morawiecki miniszterelnök jegyezte levelet. Noha az európai sajtó lengyel–uniós kiegyezésről írt, az EB mai bejelentése, a vizsgálódás eredménye szerint Varsó mégsem tette meg a szükséges lépéseket a bírósági döntés végrehajtására. 

E sorok írásakor a varsói kormány még nem reagált a brüsszeli bejelentésre.